Dünyada ilk! Çin, metanla çalışan roketi uzaya fırlattı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünyada ilk! Çin, metanla çalışan roketi uzaya fırlattı

TEKNOLOJİ Haberleri

Çin, uzay çalışmalarında önemli bir atılıma imzasını attı. Ülkenin önde gelen şirketlerinden LandSpace'in geliştirdiği dünyanın ilk metan ve sıvı oksijenle çalışan roketi 'Zhuque-2' uzaya fırlatıldı. Çinli yetkililer, fırlatmanın başarıyla tamamlandığını açıkladı.

Özel havacılık ve uzay şirketi LandSpace, roketin uzaya fırlatılmasına ilişkin açıklama yaptı. Gobi Çölü'ndeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezinden gönderilen Zhuque-2, taşıdığı yükü Güneş'le senkronize yörüngeye başarıyla götüren ilk metanla çalışan roket oldu. Yakıt olarak sıvı metan ve oksitleyici olarak sıvı oksijen kullanılan roket, alçak yörünge için 6 ton ve Güneş'le senkronize yörünge için ise 4 ton taşıma kapasitesine sahip.

Anadolu Ajansı'nın China Space News ve South China Morning Post'tan derlediği bilgilere göre, roket 49,5 uzunluğunda ve 3,35 çapında.

ÇİN İLE ABD ARASINDA 'UZAY' YARIŞI 

Zhuque-2'nin, Çinli şirket Space Pioneer'ın sıvı yakıtlı Tianlong-2 isimli roketinin nisan ayında başarıyla fırlatılmasının ardından, ülkenin ABD şirketlerinin özel havacılık sektöründeki hakimiyetine karşı yeni bir başarı olduğu düşünülüyor.

Metanla çalışan motorlar, yüksek performans ve düşük işletme maliyetleri nedeniyle özellikle yeniden kullanılabilir roketler için 'öncü tasarım' olarak görülüyor. Bu arada, söz konusu roketin 14 Aralık'taki fırlatılışı başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

ABD şirketleri Relativity Space'ın 'Terran 1' ve SpaceX'in 'Starship' isimli metan ve sıvı oksijenle çalışan roketlerinin 2023'ün başındaki denemeleri başarısız olmuştu.

(Kaynak: Anadolu Ajansı) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...