Çin'den iPhone kullanımına yasak!

Düzenleyen: / Kaynak: 9to5Mac
- Güncelleme:
Çin'den iPhone kullanımına yasak!

TEKNOLOJİ Haberleri  / 9to5Mac

Çin, Amerika Birleşik Devletleri merkezli teknoloji devi Apple'a ait iPhone model telefonlara ilişkin bir kısıtlama getirdi. Çin, devlet yetkililerinin iPhone kullanmasını yasakladı.

ABD'nin birçok eyaletinde Çinli TikTok uygulamasının yasaklanmasının yankıları sürerken, Çin'den karşı bir hamle geldi. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Çin, devlet memurlarının Apple ve diğer yabancı teknoloji markalarına ait cihazların kullanımını yasakladı. Çalışanların artık bu cihazları iş için kullanmasına, hatta ofis binasına getirmesine bile izin verilmiyor.

Pekin hükümeti, yabancı markalara ait cihazlar üzerinden yapılabilecek her türlü potansiyel siber güvenlik tehdidine karşılık yabancı markalara bağımlılığı azaltma politikası güdüyor. Bu son hamle de Çin'in yabancı marka cihazların kullanımını kısıtlamasına yönelik politikasının açık bir örneği. 

HUAWEI'YE KARŞILIK IPHONE YAPTIRIMI

Apple şirketi tarafından geliştirilen iPhone, Çin'de oldukça yüksek bir satış rakamını elinde tutuyor. Uzun yıllardır iPhone, Asya'nın güçlü ekonomisinde üst düzey akıllı telefon satışlarında büyük bir paya sahip. Bunun nedeni ise, Çinli rakibi Huawei'nin ABD yaptırımlarının ardından iPhone'lar ile sıkı rekabet edebilecek türden güçlü 5G telefonlar geliştirmekte zorlanması.

Hatırlayacağınız üzere sadece birkaç yıl öncesine kadar Huawei, iPhone karşısında oldukça güçlü bir konumdaydı. Ancak ABD'nin çeşitli yaptırımlarının ardından Huawei düşüşe geçti. 

ÇİN'İN IPHONE YASAĞI NE İFADE EDİYOR?

Apple cihazlarının devlet binalarında kullanımına böyle bir yasağın getirilmesinin birkaç sebebi olabilir. Birincisi, Çin'de ABD'li markanın cazibesini kırmayı amaçlıyorlar. İkincisi, potansiyel casusluk tehditlerini önlemek olabilir. Üçüncüsü ise, bu yasak ile Çin, muhtemelen iPhone satışlarını azaltmaya çalışıyor.

Bu aynı zamanda Apple'ın iPhone'u gizlilik öncelikli bir platform olarak pazarlamasıyla da çelişiyor. Zira, Apple'ın Çin'deki yasalara uymak için iPhone'un güvenliğini zayıflattığı iddia edilmişti. Örneğin, Çin vatandaşlarına ait iCloud verileri, coğrafi olarak Çin'de bulunan veri merkezi tesislerinde depolanıyor ve bu da potansiyel olarak devlet müdahalesini kolaylaştırıyor. Ancak Apple, bu bilginin şifre çözme anahtarlarının yalnızca kendisinin elinde olduğunu söylüyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: 9to5Mac
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...