Çığır açan deney: Bilim insanları üç boyutlu yazıcıyla göz dokusu yaptı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çığır açan deney: Bilim insanları üç boyutlu yazıcıyla göz dokusu yaptı

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları, çığır açan bir çalışmaya daha imza attı. Yeni bir deneyde araştırmacılar, üç boyutlu yazıcıyla göz dokusu geliştirmeyi başardı.

İngiltere Ulusal Sağlık Enstitülerinin (NIH) parçası olan Ulusal Göz Enstitüleri (NEI) tıp dünyasında çığır açan bir bilimsel çalışmaya imza attı. Bilim insanları, kör edici hastalıkların mekanizmalarının anlaşılmasını sağlamak üzere kök hücre ve 3 boyutlu yazıcıları kullanarak göz dokusu üretti. Araştırma ekibi, 3 boyutlu yazıcıyla dış kan-retina bariyerini oluşturan hücrelerden yapmayı başardı.

Yeni yöntem, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) gibi dejeneratif retina hastalıklarını incelemek için doku kaynağı sağlayacak. Üretilen bu göz dokularının daha sonraki araştırmalarda kullanılabileceği belirtiliyor.

ÜÇ BOYUTLU YAZICIYLA GÖZ DOKUSU YAPILDI

Bilim insanları, üç boyutlu yazıcı aracılığıyla, ışık algılayıcı reseptörlere yardım eden göz dokusunu, yani kan-retina bariyerini oluşturan hücrelerin çıktısını aldı. Çalışma, bilim insanlarının teorik olarak istedikleri kadar doku geliştirebilmesine imkan tanıyacak. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) gibi hastalıklarda şimdiye kadar yapılan araştırmalarda bilim insanları örnek toplamakta zorluk çekiyordu.

YBMD rahatsızlığında gözde, göze zarar veren birikintiler oluşuyor. Bu da görme kaybına yol açabiliyor. Araştırmacılar bu sürecin nasıl başladığını daha iyi incelemek için yazıcıdan çıkarılan göz dokusunu kullanabildi. Böylece bilim insanları daha önce teorik olarak ortaya konmuş fakat gerçekte kanıtlanmamış değişikliklerin nasıl gerçekleştiğini izleme imkanı elde edebildi.

Göz dokusunu oluşturmak için bilim insanlarının onu asacakları bir yapı iskelesi bularak bunu tutarlı bir örüntüde basması gerekiyordu. Son yıllarda göz araştırmaları da dahil biyomedikal uygulamalarda üç boyutlu baskıya yönelik heyecan arttı. Bilim insanları çeşitli hücre tiplerinde ve biyomateryallerde anatomik doku yapabilmeyi umuyor.

(Independent Türkçe / NIH)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...