Chrome'daki kilit simgesi ne anlama geliyor? İşte merak edilen sorunun cevabı

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Chrome'daki kilit simgesi ne anlama geliyor? İşte merak edilen sorunun cevabı

Teknoloji Haberleri  / Haber Merkezi

Google Chrome tarayıcısı dünya çapında en çok kullanılan arama motoru olarak biliniyor. Ancak Chrome üzerindeki bazı işaretler halen çoğu kişi tarafından bilinmiyor. Örneğin, ekranın üst kısmında görünen kilit simgesi.

Cardiff Metropolitan Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, Chrome'daki kilit işareti internet kullanıcılarının büyük bir kısmı tarafından bilinmiyor. Bu kilit simgesi Chrome'daki web site çubuğunun solunda bulunur. Genellikle insanlar, kilit simgesini gördüklerinde o sitenin güvenilir olduğu ya da orijinal olma ihtimalinin yüksek olduğu düşüncesine kapılıyor. Ancak kilit simgesinin anlamı aslında bu değil. 

Araştırmacı Fiona Carroll, 18 ila 86 yaş arasındaki 528 kişiyle anket yaparak kilit simgesinin anlamını sordu. İnsanların yüzde 63'ü kilit simgesinin ne anlama geldiğini bildiğini söylerken, aslında sadece yüzde 7'sinin doğru cevap verdiği ortaya çıktı.

GOOGLE KİLİT SİMGESİ NE DEMEK? 

Chrome web site çubuğundaki kilit sembolü, cihazdan gönderilen verilerin şifrelenmiş olduğunu gösterir. Yani, web sitesi sunucusu ile kullanıcının cihazı arasındaki iletişimin HTTPS protokolü çerçevesinde şifrelendiğini ortaya koyar. Bu demek oluyor ki, veriler üçüncü taraf kişilerce dinlenemez, okunamaz, izlenemez, ele geçirilemez.

Bununla birlikte, bir sitede asma kilit işareti bulunsa da site güvenilir olmayabilir. Site sahteyse, bilgileriniz yine de çalınabilir. Zira bazı siber dolandırıcılar, HTTPS protokolünü kullanıp kilit simgesi ile sitelerini işaretleyerek insanları ağına düşürebiliyor. 

GOOGLE KİLİT SİMGESİNİ KALDIRACAK

Öte yandan, kilit simgesinin kullanıcılar tarafından yanlış anlaşılması büyük bir sorun haline geldi. Amerikan istihbarat servisi FBI dahil birçok kurum bu konuda kullanıcıları uyaran açıklamalar yazmak zorunda kaldı. Nihayetinde Google, kilit simgesinin kaldırılacağını açıkladı. 

Google, ilerleyen haftalardan itibaren herkese kilit simgesi yerine aynı işleve sahip olan aşağıdaki simgeyi sunacak:

Chrome'daki kilit simgesi ne anlama geliyor? İşte merak edilen sorunun cevabı

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...