ChatGPT'yi davaya alet eden avukatlara ceza yağdı

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde bir hukuk firmasında çalışan avukatların üstlendikleri davada ChatGPT tarafından 'uydurulan' vaka örneklerini davada kullanması üzerine avukatlara ceza kesildi.
ChatGPT'nin bilinçsizce kullanımı, New York City'deki bir hukuk firmasına 5 bin dolara mâl oldu. OpenAI şirketinin yapay zeka destekli etkileyici sohbet robotunu duyan Steven Schwartz isimli bir avukatın, hakime verilen yasal bir brifinge ChatGPT tarafından oluşturulan vaka alıntılarını eklediği ortaya çıkmıştı. Vaka alıntılarının ChatGPT tarafından uydurulmuş olduğu ortaya çıkınca şirkete ceza kesildi.
ABD Bölge Yargıcı P. Kevin Castel Perşembe günü, davayı iş arkadaşından devralan avukatlar Steven Schwartz ve Peter LoDuca'ya ve hukuk firmaları Levidow, Levidow & Oberman'a 5.000 dolar para cezası verdi. Hakim, avukatların "mahkemeye yanlış ve yanıltıcı beyanlarda bulunduklarını" belirtti.
Yargıç, avukatların eyleminin "hukuk mesleği ve Amerikan yargı sistemi hakkında kinizmi teşvik ettiğini" söyledi. Hukuk firması ise mahkemenin görüşüne saygı duymakla birlikte katılmadıklarını belirtti ve bunu "iyi niyetli bir hata" olarak nitelendirdi.
CHATGPT'Yİ YANLIŞ KULLANMIŞ
Bu ayın başlarında mahkeme duruşmasında Schwartz, bir arama motoru kullandığını düşündüğünü ve ChatGPT'nin gerçek dışı şeyler üretebileceğine dair hiçbir fikri olmadığını açıklayarak, olanlar için özür dilemişti. Pişmanlık duyduğunu dillendiren avukat, "Hem utanıyorum hem de çok pişmanım." dedi.
Avukatlar, bir yolcunun New York'a uçarken yaralandığını iddia ederek Kolombiya merkezli havayolu şirketi Avianca'ya karşı açtığı davayla ilgileniyordu. Avianca yargıçtan davayı düşürmesini istedi. Buna karşılık, yolcuyu savunan hukuk firmasının avukatları, yargıcı müvekkillerinin davasının devam etmesine ikna etmek amacıyla altı benzer davaya atıfta bulunan bir özet hazırladı. Avukat Schwartz da, sohbet robotu ChatGPT'ye sorarak benzer vakaları buldu ancak sonuçların gerçekliğini kontrol etmemişti. Avianca'nın hukuk ekibi ise brifingde yer alan vakaların gerçek olup olmadığını tespit edemeyince yapay zekanın uydurması olduğu anlaşıldı.
Perşembe günü ayrı bir emirle yargıç, Avianca'ya karşı açılan davayı reddetme teklifini kabul etti.
(Kaynak: Digital Trends)