ChatGPT'de kriz büyüyor! Sam Altman'ın ardından toplu istifa tehdidi
Sam Altman'ın ani bir şekilde kurucusu olduğu OpenAI'den kovulması, şirket içinde krize yol açtı. 700 çalışanın yapay zeka firmasını "istifa etmekle" tehdit ettiği ortaya çıktı.
OpenAI'nin 700 çalışanının neredeyse tamamı açık bir mektup yayımlayarak, yönetim kurulunun istifasını talep etti. Çalışanlar, Sam Altman'ın yeniden göreve getirilmemesi halinde işten ayrılabileceklerini bildirdi.
Silikon Vadisi'nin yapay zeka devi OpenAI'de Cuma günü büyük bir kriz patlak verdi. OpenAI'nin kurucu ortağı Sam Altman, yönetim kurulu tarafından CEO görevinden alındı. Yönetim kurulu gerekçe olarak CEO'ya "güvenmediklerini" ve Altman'ın "samimi olmadığını" gösterdi. Ancak yönetim kurulunun kararı, şirketin çalışanlarının tepkisini çekti.
Pazartesi günü OpenAI'nin geri kalan dört yönetim kurulu yöneticisine gönderilen mektupta 700 çalışan şöyle dedi: "Eylemleriniz, OpenAI'yi denetleme yeteneğinizin olmadığını açıkça ortaya koydu. Misyonumuza ve çalışanlarımıza yeterlilik, muhakeme yeteneği ve özen göstermeyen kişilerle çalışamayız."
Bu açıklamanın ardından yönetim kurulundan henüz bir cevap gelmedi.
"ALTMAN'IN PEŞİNDEN MICROSOFT'A KATILABİLİRİZ" MESAJI
Mektuba imza atan 700 çalışan, Microsoft'un yeni bir yapay zeka ekibinin başına getirdiği Altman ve OpenAI'nin eski başkanı Greg Brockman'ın peşinden gidebileceklerini de ekledi. Bununla birlikte, Microsoft CEO'su Satya Nadella, Altman'ın OpenAI'de kalmasına da Microsoft'a katılmasına da açık olduğunu söyledi. Her iki durumda da OpenAI'nin yönetim yapısının değişmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Microsoft'un OpenAI'nin en büyük yatırımcısı olduğunu belirtelim.
Çalışanlar mektupta, "Aşağıda imzası bulunan bizler, OpenAI'den istifa etmeyi ve Sam Altman ve Greg Brockman tarafından yönetilen Microsoft yan kuruluşuna katılmayı seçebiliriz. Mevcut yönetim kurulu üyelerinin tamamı istifa etmedikçe ve Sam Altman ile Greg Brockman yeniden göreve getirilmedikçe bu adımı hemen atacağız." ifadesini kullandı.
Mektup ilk olarak teknoloji dergisi Wired ve gazeteci Kara Swisher tarafından haberleştirildi.
CHATGPT HANGİ FİRMANIN?
OpenAI, 2015 yılında "kar amacı gütmeyen" bir firma olarak kuruldu. Daha sonra Altman tarafından yönetilen ticari bir yan kuruluş faaliyetlerine başladı.
38 yaşındaki Altman, geçtiğimiz yılın Kasım ayında piyasaya sürülmesinden hemen sonra 100 milyon kullanıcıya ulaşan yapay zeka aracı ChatGPT'nin başarısı sayesinde dünya çapında tanınan bir yönetici haline geldi.
Kâr amacı gütmeyen firmanın yönetim kurulu artık dört üyeden oluşuyor; OpenAI'nin baş bilim insanı Ilya Sutskever, Quora'nın kurucu ortağı Adam D'Angelo, teknoloji girişimcisi Tasha McCauley ve Georgetown Üniversitesi Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi direktörü Helen Toner.
İSTİFA ÇAĞRISI YAPANLAR ARASINDA SÜRPRİZ İSİMLER DE VAR
Şaşırtıcı bir şekilde, Sam Altman'ın CEO görevinden alınmasında etkili olduğu düşünülen Ilya Sutskever de imza atan çalışanlar arasındaydı. Ayrıca Altman'ın kovulmasından hemen sonra kısa bir süreliğine genel müdür olarak atanan ve Pazar günü görevini Twitch'in kurucu ortağı Emmett Shear'a devreden OpenAI'nin baş teknoloji sorumlusu Mira Murati de imza attı.
Ilya Sutskever, Altman'ın ayrılışındaki rolünden pişmanlık duyduğunu yazdı ve X'teki paylaşımında şöyle dedi: "Yönetim kurulunun eylemlerine katıldığım için derin pişmanlık duyuyorum. Hiçbir zaman OpenAI'ye zarar vermeyi düşünmedim. Birlikte kurduğumuz her şeyi seviyorum ve şirketi yeniden birleştirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım." Altman ve Brockman kalp emojileriyle karşılık verdi ve mektubu imzalayanların çoğu da aynı şekilde hareket ederek bir yumuşama gösterdi.
Yeni CEO Emmett Shear, sosyal medya paylaşımında, "Altman'ın şirketteki güvenlik endişeleri nedeniyle kovulduğu" iddialarını yalanladı. ChatGPT'nin başarısı bazı uzmanlar, politikacılar ve teknoloji profesyonelleri arasında yapay zeka şirketlerinin insan kontrolünden kaçabilecek sistemler üretebilecek bir silahlanma yarışına saplandığı yönündeki endişeleri artırdı.