ChatGPT yasaklanabilir: OpenAI için can sıkan telif davası açıldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ChatGPT yasaklanabilir: OpenAI için can sıkan telif davası açıldı

TEKNOLOJİ Haberleri

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT, doğal dili anlama ve özgün içerikler sunma özelliğiyle popüler oldu. Fakat OpenAI'ın sohbet robotunu geliştirirken kullandığı izinsiz metinler nedeniyle şirkete telif davası açıldı.

OpenAI'ın ChatGPT'yi geliştirirken internet üzerinde yayınlanmış bütün metinlerden yararlandığı ortaya çıktı. Bu metinlerin en başında Wikipedi makaleleri ve çevrim içi romanlar geliyor. Fakat şirketin bu metinlerden yararlanırken ve sohbet robotunu geliştirirken herhangi bir izin almadığı ortaya çıktı. Bu nedenle de OpenAI için çevrim içi içerik yayınlayan herkesin gizliliğini ve telif haklarını ihlal ettiği nedeniyle dava açıldı.

POPÜLER YAPAY ZEKA ARACI CHATGPT KAPANABİLİR

OpenAI'ın geliştirme sürecinde telif ve gizlilik ihlallerine dikkat etmemesi nedeniyle ChatGPT kapanabilir. Kaliforniya'da OpenAI'a karşı açılan toplu davada geliştirme aşamasında kullanılan içeriklerin uygun satın alınmamasından dolayı doğrudan veri hırsızlığı yapmasıyla suçlanıyor.

Konuyla ilgili olarak dava dosyasında şu açıklamalar yer alıyor:

"Kişisel bilgilerin satın alınması ve kullanılmasına ilişkin yerleşik protokollere rağmen sanıklar hırsızlık yaptı. İnternette yer alan kitaplardan, makalelerden, web sitelerinden ve gönderilerden -izinsiz elde edilen kişisel bilgiler dahil- 300 milyar kelimeyi sistematik olarak kazıdılar.",

Öte yandan internetin karmaşık alt yapısından dolayı davanın nasıl sonuçlanacağı belli değil. Ayrıca belirtmek gerekiyor ki OpenAI'ın herhangi bir web sitesi üzerinden izinsiz metinler alsa bile bu telif hakkı içeriği oluşturan kişiye değil platform ya da web sitesine aittir.

(Kaynak, The Byte)

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...