'Cenk-S' dışa bağımlılığa nokta koydu! İşte MİLGEM'in yeni özelliği...

Düzenleyen: / Kaynak: TRT Haber
- Güncelleme:
'Cenk-S' dışa bağımlılığa nokta koydu! İşte MİLGEM'in yeni özelliği...

TEKNOLOJİ Haberleri  / TRT Haber

Türk savunma sanayisi denizcilik alanında önemli engelleri bir bir aşıyor. Akhisar ve Koçhisar’ın yanı sıra Pakistan donanması için üretilen Babur gemisinin denize indirildiği törende bir detay savunma uzmanlarının dikkatinden kaçmadı. Cenk-S radarıyla Türkiye'nin bir alanda daha dışa bağımlılığının noktalandığı ortaya çıktı. Radarın tüm kritik bileşenlerinin Türkiye'de üretildiği açıklanırken, artık Fransız ya da Alman radarının yerine Türk savunma sanayisinin geliştirdiği 'Cenk'in kullanıldığı vurgulandı.

'Mavi Vatan' konseptinin en önemli parçalarından 'MİLGEM' Milli Gemi Projesi ile kritik öneme sahip bir adım daha atıldı. Türk donanmasının kullanımına verilen gemilerin ve araçların yanı sıra, ihracat açısından oldukça önemli olan 'made in Türkiye' imzalı deniz platformlarının geliştirilmesine hızla devam ediliyor. 

Bu noktada, önemli bir gelişme kısa süre önce yaşandı. Türk savunma sanayinin deniz platformları alanında tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük ihracatı Pakistan MİLGEM Projesi'ydi. Pakistan Donanması için 4 adet MİLGEM ADA Sınıfı Korvet’in üretilmesi planlanıyor. Bunlardan ikisi İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda diğer ikisi ise Pakistan’daki Karaçi Tersanesi’nde inşa ediliyor.

TRT Haber'den Sertaç Aksan'ın kaleme aldığı habere göre, bu projenin en önemli virajlarından biri dönüldü. Pakistan MİLGEM Projesi’nin ilk gemisi olan PNS Babur (F-280) geçtiğimiz hafta düzenlenen törenle Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi. Aynı törende Türk Donanması’nın envanterine girecek HİSAR Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri Akhisar (P-1220) ve Koçhisar (P-1221) da suya indirildi.

FRANSIZ RADAR GİTTİ, TÜRK CENK-S GELDİ

Törende, MİLGEM Projesi’nin ilk gemisi TCG Heybeliada ve ilk fırkateyni TCG İstanbul da yer alıyordu. TCG İstanbul Fırkateyni’nde hava arama radarı olarak Fransız Smart S Mk2 yerine yerli/milli radar CENK-S’nin kullanılması dikkatlerden kaçmadı.

'Cenk-S' dışa bağımlılığa nokta koydu! İşte MİLGEM'in yeni özelliği...

CENK-S radarının hem milli deniz platformları hem de Türk askeri denizciliği için önemini Denizcilik ve Savunma Sanayii Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan anlattı.

Erkan, deniz sistemlerinde en önemli ve üretimi en zor radarın ‘üç boyutlu hava arama radarı’ olduğu bilgisini verdi. Cenk-S öncesinde Türk gemilerinde hangi sistemlerin kullanıldığı sorusu üzerine, "Daha önce Alman sonrasında Hollanda radar sistemleri ile gemilerimizi donattık" diyor. 

TÜM KRİTİK BİLEŞENLERİ TÜRKİYE'DE ÜRETİLDİ

Kozan Selçuk Erkan, şöyle devam ediyor: 

"Açıkçası bu radar, zamanında Hollanda firması ile çok iyi bir üretim ve teknoloji transferi anlaşmasıyla ülkemize kazandırıldı. Öyle ki, radarın tüm kritik bileşenleri ülkemizde üretildi. Hatta bu durum bir adım öteye taşındı ve Smart S’in dünyanın dört bir yanına gönderdiği ürünlerde ülkemizde üretilen ara parçalar kullanıldı.

Ardından firmayı Fransızlar satın aldı. Sonrasında yaşananlar bize yerli sistemlerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Herhangi bir çıkar çatışması yaşamadığınız bir ülkenin firması ile yaptığınız anlaşma sorunsuz ilerleyebilir. Ancak o firmayı çıkar çatışmanız olan bir ülke satın aldığında radarınız ile ilgili kritik bilgileri elde edebiliyorlar. Bu da yetmiyor, satış izni için de sorun çıkarabiliyorlar."

'KARŞI TEDBİR UYGULAMAK DAHA ZOR OLACAK" 

Kritik bilgilerin başka bir ülkenin eline geçmemesi adına Türk savunma sanayiinde çok ciddi çaba sarf edildi. Testlerin büyük bir kısmının ülkede yapılmasının sebebi de bu. 

'Cenk-S' dışa bağımlılığa nokta koydu! İşte MİLGEM'in yeni özelliği...

Kozan Selçuk Erkan, diğer ürünlerde olduğu gibi hava arama radarında da benzer sıkıntılar olabileceğini hatırlatıyor ve "Neyse ki şimdi yerli/milli imkanlarla kendi hava arama radarımızı ürettik ve bu risk de ortadan kalktı. Haliyle karşı tedbir uygulamak da daha zor olacak" diyor.

Erkan, Türkiye'nin artık çok çeşitli yüksek teknoloji radarlar ürettiğine dikkati çekiyor, kritik bileşenleri yerlileştirdiğimizi ve bu saatten sonra kesinlikle yerli radar çözümleriyle yola devam edileceğini vurguluyor.

'MADE IN TÜRKİYE' İMZALI GEMİLERDE YERLİ RADAR KULLANILABİLİR

Araştırmacı, Türk üretimi radarların sahada kendilerini kanıtladıkça ihracat potansiyellerinin de katlanarak artacağının altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu radarları sadece kendi başlarına daha net bir ifadeyle ‘tekil ihracat ürünü’ olarak da satabilirsiniz. Ancak bu tür ürünler savaş gemisi satışında önemli bir etken oluyor. Gemiyi Türkiye’den alacak ülke, radarı da bizden almayı tercih edecektir...

Tüm bunları alt alta koyduğumuzda Cenk-S radarı tam bağımsız savunma sanayi için çok önemli bir kazanım olarak karşımıza çıkıyor."

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: TRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...