Cambridge Analytica davası sonuçlandı: Facebook kullanıcılara tazminat ödeyecek

Facebook'un Cambridge Analytica veri skandalıyla ilgili açılan toplu dava sonuçlandı. Davada, sosyal medya şirketinin 87 milyon kullanıcının verilerini Cambridge Analytica gibi üçüncü taraflar aracılığıyla rızaları olmadan paylaştığı iddia ediliyordu. Şimdi Facebook, kullanıcılara tazminat ödemesi yapacak.
Mayıs 2007 ile Aralık 2022 arasında aktif bir Facebook hesabına sahip olan ABD'li kullanıcılar artık Meta'nın Cambridge Analytica veri skandalıyla ilgili bir toplu davayı çözmek için ödediği 725 milyon dolardan paylarına düşene almak için şirkete başvurabilir. Talepler, 25 Ağustos'a kadar Facebook Kullanıcı Gizliliği Anlaşması web sitesine gönderilebilecek.
Peki, Facebook'tan tazminat almak için hangi bilgiler isteniyor? MacRumors'un haberine göre, ödeme almak isteyen Facebook kullanıcılarının, ödemeyi almak için bir seçenek belirlemenin yanı sıra ad, adres, telefon numarası gibi bilgileri ve Facebook hesaplarıyla ilgili bilgileri sağlamaları gerekecek. Ödeme seçenekleri PayPal, Venmo, Zelle ve ön ödemeli Mastercard'a yapılacak.
CAMBRIDGE ANALYTICA DAVASI TAZMİNATLARI KİMLERE VERİLECEK?
Her davacının ne kadar para alacağına dair henüz bir bilgi yok ancak Facebook kullanıcılarının sayısı, avukat ücretleri ve Meta'nın yalnızca 725 milyon dolar ödediği göz önüne alındığında, ödemelerin küçük olacağı öngörülmekte.
Ayrıca ödeme, hak talebinde bulunan Uzlaşma Sınıfı Üyelerinin sayısına ve davada belirtilen süre boyunca Facebook kullanımının uzunluğuna bağlı olacak.
Peki, tazminatlar kimlere verilecek? Dava sonucuna göre, 24 Mayıs 2007 ile 22 Aralık 2022 tarihleri arasında ABD'de Facebook kullanan herkes -yaklaşık 250-280 milyon kişi- tazminattan payına düşeni isteyebilir.
CAMBRIDGE ANALYTICA SKANDALI NEDİR?
2018'deki Cambridge Analytica skandallarının ortaya çıkmasının ardından Facebook birkaç davayla sarsıldı. Şirket, kullanıcı verilerini ve kullanıcıların arkadaşlarıyla ilgili verileri izinsiz paylaşmakla suçlandı. Bilgiler, üçüncü taraf uygulama geliştiricilerine, iş ortaklarına, reklamcılara ve veri komisyoncularına Facebook tarafından kullanıcıların rızası olmaksızın paylaşıldı.
Veri şirketi Cambridge Analytica, on milyonlarca Facebook kullanıcısından veri toplayan ve bu bilgilerle hedefli siyasi reklamlar oluşturan şirketlerden biriydi.
Davada Facebook'un sahibi Meta, tüm suçlamaları reddetti ve herhangi bir yasayı ihlal etmediğini ileri sürdü. Ancak her iki taraf da duruşmaların maliyetlerinden ve risklerinden kaçınmak için uzlaşmayı seçti. Skandalın ardından Facebook, kullanıcı verilerini daha iyi korumak için veri gizliliği uygulamalarını değiştirdi.
(MacRumors)
Ben de bu haberi arıyordum. Sayenizde aklımdaki tüm soru işaretleri silinmiş oldu. Öz ve anlaşılır bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum. Elinize sağlık :)