Bu da Güneş'in güneş lekesi! Dünya'dan dört kat büyük, artık teleskopsuz görülüyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bu da Güneş'in güneş lekesi! Dünya'dan dört kat büyük, artık teleskopsuz görülüyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Dünya'nın dört katı büyüklüğünde bir güneş lekesi şu anda Güneş'in önünde görünüyor. Nokta o kadar büyük ki teleskopsuz da görülebiliyor ama tabii ki koruyucu ekipman kullanmadan yıldızımız Güneş'e bakmak göz sağlığı için çok tehlikeli.

Astronomlar (gökbilimciler), yaklaşık dört Dünya büyüklüğündeki bir güneş lekesinin o kadar büyük olduğunu söylüyor ki, artık sadece yeterli göz korumasıyla teleskopsuz olarak da görülebiliyor. Güneş lekesi AR3310 olarak biliniyor ve muhtemelen yıldızın 'güneş maksimumu' olarak bilinen geçişinin bir sonucu. 

NASA'ya göre, güneş lekeleri, kaotik bir şekilde bükülen ve genellikle güneş patlamaları ve koronal kütle püskürmelerine yol açan manyetik alanlardan kaynaklanır. Dünya'ya doğru yol aldığında bu olaylar elektronik araçları engelleyen ve auroraların (Kuzey Işıkları) oluşmasına neden olan jeomanyetik fırtınalar oluşturabilir.

SOLAR GÖZLÜKLERLE BİLE GÖRÜLEBİLİYOR

Güneş lekeleri, Güneş'in biraz daha düşük bir sıcaklık nedeniyle daha koyu görünen alanlarıdır. Fox Weather'ın aktardığı bilgilere göre, bu devasa güneş lekesi AR3310, tek kullanımlık güneş gözlükleri olan solar görüntüleme gözlükleriyle görülebilecek kadar büyük.

Bu noktada, Güneş'e çıplak gözle bakmamanız gerektiğini hatırlatalım. Uzmanlar, Güneş'e bakmak için yalnızca sertifikalı güneş tutulması camları olarak bilinen ürünlerin kullanılmasını öneriyor. Uygun koruma olmadan Güneş'e bakmak ciddi göz hasarlarına yol açabilir. 25 Ekim 2022 günü gerçekleşen güneş tutulmasına Van'da çıplak gözle bakan 10 kişide, Bingöl'de ise iki çocukta görme kaybı oluştuğunu belirtelim. 

GÜNEŞ MAKSİMUMU YAKLAŞIYOR

NASA'ya göre, Güneş'in aktifliği şu anda artıyor ve bir sonraki güneş maksimumunun, yaklaşık 115 güneş lekesiyle, Temmuz 2025 civarında olacağı tahmin ediliyor. NASA, bu güneş lekesi bölgelerindeki manyetik alanın Dünya'nın kutuplarından yaklaşık 2.500 kat daha güçlü olduğunu tahmin ediyor. Geliştirilmiş manyetik alan, ısı ve gazların güneş lekesi bölgesine akışını engelleyerek çok daha düşük sıcaklıklara yol açar.

Güneş yüzeyindeki sıcaklığın yaklaşık 10.000 Fahrenhayt derece olduğu tahmin edilirken, bir güneş lekesinin 6.300 Fahrenhayt derece olabileceği tahmin ediliyor.

(Kaynak: NASA, Fox Weather)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...