Bu ay gün doğmadan uyanmanız için tarihi bir neden: Beş gezegen aynı hizada

Düzenleyen: / Kaynak: AA, Daily Mail
Bu ay gün doğmadan uyanmanız için tarihi bir neden: Beş gezegen aynı hizada

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA, Daily Mail

Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn gezegenleri aynı hizaya geliyor. Gezegenlerin hizalanması Haziran ayı boyunca kuzey yarımküreden görülebilecek. Bilim insanları, gezegenlerin hizalanmasını izlemek için en iyi zamanın ise, Venüs ile Mars arasında bir hilalin görüleceği 24 Haziran olacağını söylüyor. Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn parlak gezegenler olarak adlandırılıyor.

Beş gezegen 18 yıl aradan sonra ilk kez aynı hizaya geldi. 3 Haziran (dün) gününden beri gezegenler aynı hizada görülebilecek ve bu durum Haziran sonuna kadar devam edecek. Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn, kuzey yarımküreden bakıldığında güneşten uzaklıklarına göre sıralanacak ve şafak öncesi gökyüzünde aynı anda görülebilecek. Gezegenleri aynı hizada görebilmek için sabah erken kalkmanız gerekiyor. 

İki veya üç gezegeni birbirine yakın görmek alışılmadık bir durum değil ancak Aralık 2004'ten bu yana ilk kez beş gezegen aynı hizaya geldi. Gezegenlerin 'geçit töreni' gün doğumundan önce çıplak gözle bile izlenebiliyor. Merkür en sönük ve ufka oldukça yakın olacak ancak ay sonuna doğru daha belirgin hale gelecek. 

24 HAZİRANDA MUTLAKA ERKEN UYANIN

Greenwich Kraliyet Müzelerindeki kamu astronomi memuru Dr. Greg Brown, Venüs ve Jüpiter'in daha kolay gözlemlenebileceğini söyledi. Satürn, alacakaranlıkta Mars ile birlikte görülmeyi zorlaştıracak iken, tespit edilmesi en zor Merkür olacak. Brown, The Guardian'a yaptığı açıklamada, "Beş gezegeni aynı anda görme şansınız çok dar bir pencerede Merkür doğduktan sonra ancak güneş doğmadan önce mümkün. Daha sönük gezegenleri görmek için, bir dürbün veya bir teleskop kullanarak alacakaranlığın üstesinden gelebilirsiniz. Ancak özellikle Merkür'ü bu şekilde gözlemlemeye çalışırken çok dikkatli olun. Kazara doğrudan Güneş'e bakmamak için Güneş'in ufkun altında olduğundan emin olun." dedi. 

Beş gezegen de arka arkaya parlayacak çünkü hepsi ekliptik olarak bilinen güneş sistemi düzleminde seyahat ediyor. Ancak göründükleri kadar yakın olmayacaklar çünkü her gezegen birbirinden milyonlarca kilometre uzakta. Haziran ilerledikçe, Jüpiter Mars'tan ayrılacak ve Satürn yay boyunca daha da hareket edecek. Hizalanan gezegenleri gözlemlemek için en iyi gün Venüs ve Mars arasında bir hilalin görüleceği 24 Haziran olacak.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA, Daily Mail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...