Bir kamyon geçmediği kaldı

Binlerce lira vererek satın aldığımız akıllı telefonlara uygulanan testler otomobillere yapılanları aratmıyor. Düşme, bükme, basınç, sıkıştırma, güneş ve ışın gibi testlerden geçen telefonlarda hata payı ise binde 3.
Ömer Temur
Cep telefonları, paketlenip dünyaya satışa sunulmadan önce birçok farklı aşamadan geçiyor. Bu aşamaların en önemlisi ise testler. Teknoloji devlerinin milyarlarca dolar harcayarak kurduğu Ar-Ge merkezlerinde ve laboratuvarlarda yapılan testlerde akıllı telefonlar inanılmaz işlemlerden geçiriliyor. Düşme, kırılma, dokunma gibi testler adeta otomobil testleriyle yarışıyor. Tabii internet sitelerinde sıkça rastladığımız kızartma, makineli tüfekle tarama, uzaydan aşağı atma gibi testlerden bahsetmiyoruz. Dünyanın üçüncü büyük akıllı telefon üreticisi Huawei de bu alanda ciddi anlamda yatırım yapan firmalardan biri. Bugüne kadar 100 milyonun üzerinde telefon satışa yapan Çinli firmanın başarısının arkasında ise ciddi teknoloji birikimi ve Ar-Ge desteği yatıyor. Türkiye’de de bugüne kadar 100 milyon liranın üzerinde A-Ge yatırımı yapan Huawei’nin yaptığı testler ise inanılır gibi değil. Firma mobil cihazlar üzerinde yaptığı testleri çevresel faktörler ve kullanıcılara yönelik olmak üzere iki şekilde gerçekleştiriyor. Düşme, bükme, basınç gibi testlerle daha çok telefonun dayanıklılığı ölçülüyor. Dokunma, tak-çıkar gibi testlerle ise kullanıcı faktöründen kaynaklanan arızaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Hata payı ise neredeyse yok denecek kadar az. Eğer binde 3’ü aşarsa o telefonlar yeniden tasarlanarak tekrar teste tabi tutuluyor. İşte bir akıllı telefona uygulanan testler:
BİN DEFA YERE ATILIYOR
l Düşme testi: Akıllı telefon test aşamasında bin defa 0,5 metre yükseklikten aşağı atılıyor.
l Bükme: 500 defa bükme testine tabi tutuluyor.
l Yüksek basınç: 70 kg basınç uygulanarak dayanıklılığı ölçülüyor.
l Düşük basınç: Telefonların alçak basınç şartlarında çalışıp çalışmayacağı test ediliyor. Bu şekilde 2 binden fazla test yapılıyor.
l Nokta sıkıştırma: Belirli bir noktaya 10 kg’lik bir ağırlık uygulanıyor.
l Güneş etkisi: Telefon 72 saat boyunca güneş ışınlarına maruz bırakılıyor.
l Termal ışık testi: 48 saat boyunca termal ışıklara maruz bırakılıyor.
l Isı testi: Telefon 120 saat boyunca yüksek ısıya tabi tutuluyor.
Hataların önüne yüzde 100 geçmek mümkün değil
Samsung, büyük umutlarla piyasaya sürdüğü Note 7 modelinde hiç beklemediği bir problemle karşılaşmıştı. Bataryasında yaşanan problem sebebiyle milyonlarca modelini toplatmak zorunda kalan firma bu dönemde pazar payını yeni modeller çıkaran rakiplerine kaptırma riski ile baş başa kaldı. Bu da zorlu testlere rağmen yüzde 100 hataların önüne geçilmenin mümkün olmadığını gösteriyor.
800 bin defa parmaklanıyor
Akıllı telefonlar kullanımdan kaynaklanabilecek sorunlara karşı dokunma, tak-çıkart gibi testlerden geçiriliyor. İşte o testlerden bazıları:
l Dokunma: Robot bir kol akıllı telefona 800 bin defa dokunuyor.
l Buton testi: Açılış kapanış butonu 200 bin defa test ediliyor.
l Kulaklık takma: Kulaklık telefona 5 bin defa takılıp çıkartılıyor.
l Şarj kablosu: 10 bin defa bağlantı yapılıyor.
l Uyandırma:
Telefonun alarmı 100 bin defa
çalıştırılıyor.