Bilim insanlarını endişelendiren olay: Güneş'ten dev bir parça koptu

Bilim insanları Güneş’te şaşırtan bir keşif yaptı. Güneş’in büyük bir parçasının yüzeyinden koptuğu anlaşıldı. Bilim insanları Güneş'te gerçekleşen bu olayın Dünya'ya muhtemel etkilerini araştırıyor.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) James Webb Uzay Teleskobu aracılığıyla bilim insanları, Güneş’te beklenmedik bir gelişme yaşandığını tespit etti. Uzay hava durumu tahmincisi Dr. Tamitha Skov, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda, Güneş'in büyük bir parçasının yüzeyinden koparak Kuzey Kutbu çevresinde kasırga benzeri bir girdap oluşturduğunu söyledi.
Araştırmacılar, Güneş’te meydana gelen bu olayı geçtiğimiz hafta gözlemdi ve halen söz konusu fenomenin Dünya’ya potansiyel etkileri araştırılıyor.
BİLİM CAMİASI GÜNEŞ’TE MEYDANA GELEN OLAYI KONUŞUYOR
Güneş'in manyetik yüzeyindeki çıkıntılarda ortaya çıkan fenomenin videosu da yayınlandı. Dr. Tamitha Skov ise Twitter’daki açıklamasında, "Kutup girdabını konuşalım! Kuzeydeki çıkıntıdan fışkıran malzeme ana telden az önce koptu ve şimdi Güneş'in Kuzey Kutbu çevresinde büyük bir kutup girdabı içinde dönüyor. Güneş'in 55 derecenin üzerindeki atmosferik dinamiklerini anlamak için ne çıkarım yapılsa abartılı olmaz" şeklinde bir değerlendirme yaptı.
Uzay hava durumu tahmincisi Skov, bir sonraki tweetinde ise, “Güneş Kutbu Girdabı'yla ilgili daha fazla gözleme göre malzemenin yaklaşık 60 enlem derecesinde kutbun çevresini dolaşması yaklaşık 8 saat sürdü. Bunun anlamı şu; Bu olayda tahmin edilen en üst seviyeden yatay rüzgar hızı, saniyede 96 kilometre veya saniyede 60 mildir!" dedi.
GÜNEŞ PATLAMALARI DÜNYA’YI ETKİLEYEBİLİYOR
Güneş patlamaları eğer çok şiddetliyse Dünya’yı etkileyebildiği ve iletişim kanallarına zarar verdiği için endişe verici bir gelişme olarak gösterildi. ABD Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezinden güneş fizikçisi Scott McIntosh bu konuda, “Çıkıntının bir parçası kırılıp güneş atmosferine çarptığında meydana gelene benzer bir girdabı daha önce hiç görmedim” diyerek endişesini dile getirdi.
(Space.com)