Bilim insanlarından şaşırtan çıkış: İnsanların fazladan kolları çıkacak

İnsan bedenlerini robotik parçalarla büyütmek dört gözle beklediğiniz bir şey mi? Sizin olmasa bile Cambridge Üniversitesinden bilim insanları fazladan bir başparmak geliştirmek için çalışıyor.
İngiltere’nin yanı sıra dünyanın da en büyük üniversitelerinden olan Cambridge Üniversitesinde bilim insanları geleceğe yönelik ilgi çeken bir çalışmaya imza attı. Araştırmacılara göre, insanlar robotlarla giderek daha fazla bütünleşecek. Üstelik bu iddialarını örneklerle de süsleyen araştırmacılar, insanların gelecekte fazladan robotik kolları veya başka uzuvları olabileceğini ileri sürdü.
Bilim insanlarına göre bu teknoloji halihazırda geliştirilmeye başlandı bile. Cambridge Plastisite Laboratuvarından Dani Clode isimli araştırmacı, üç boyutlu yazıcı ve robotik teknolojisi aracılığıyla bir başparmak geliştirmeyi başardı. ‘Üçüncü Başparmak’ adı verilen cihaz avuç içinden ve el bileğinden bağlanıyor ve diğer parmaklarla organize biçimde, doğal bir uzuv gibi çalışıyor.
ÇORBAYI KARIŞTIRMAK İÇİN FAZLADAN BİR KOLUNUZ OLABİLİR
Araştırmacılar, robotik uzuvların belirli engelleri olan kişilere de yardımcı olabileceğini vurguluyor. Ayrıca bazen fazladan bir uzvun olmasının insanlara yardımcı olabileceği de aktarılıyor.
Bilişsel sinirbilim profesörü Tamar Makin, "Mutfakta yemek pişirdiğinizi düşünün. Sebzeleri doğrarken çorbayı karıştırabilmek için fazladan bir kolunuz olsun istiyorsanız, bir seçeneğiniz olabilir." diyerek robotik kolların amacından ve kullanım alanlarından bahsetti.
Makin'e göre fazladan bir başparmağa sahip olmak, birçok tabağı aynı anda taşıyan garsonlar veya kirişi sabit tutarken çivi çakmaya çalışan inşaat işçileri için de yararlı olabilir.
ROBOTİK UZUVLAR NASIL ÇALIŞACAK?
Robotik protez uzuvlar, kontrol edilebilmesi için genellikle beyin-bilgisayar arayüzleriyle çalışır. Yani bu fazladan uzuvlara sahip olmak için kişinin beynine bir çip taktırması gerekiyor ve pek çok kişi beyin çipi taktırmak istemiyor.
Clode, Makin ve ekip arkadaşları ise geliştirdikleri robotik uzuvlar için farklı bir yöntem benimseyerek, kullanıcının ayak başparmağının altındaki basınç sensörleriyle uzuvların çalışacağını söyledi.
Ekibin geliştirdiği robotik uzuv projesi, Birleşik Krallık Kraliyet Topluluğu'nun bilim sergisinde tanıtıldı. Makin, "Yaklaşık 3 ila 97 yaş arasındaki 600 kişinin yüzde 98'i ilk dakika içinde cihazı kullanabildi" diyerek beyin çipinden daha etkili bir yöntem olduğunu vurguladı.
(Independent Türkçe / The Guardian)