Papağanlar birbirlerini görüntülü aramayı öğrendi

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları, papağanlara tabletle görüntülü görüşme yapmayı öğretti. Böylece tüylerini okşamak, şarkı söylemek ve oyun oynamak gibi daha fazla sosyal davranışta bulunmaya başladıkları ortaya çıktı.

Vahşi doğada birçok papağan türü büyük sürüler halinde yaşar ancak evcil papağanlar tek başına veya küçük bir grup halindedir. Bu izolasyon ve can sıkıntısı, kuşların sallanma, ileri geri adım atma veya tüy yolma gibi kendine zarar verme davranışları olarak ortaya çıkabilen psikolojik problemler geliştirmesine neden olabilir. Bilim insanları, papağanların bu psikolojik sorunları yaşamaması için kuşlara görüntülü görüşme yapmayı öğretti ve fayda sağlayıp sağlamadığını gözlemlediler. 

The Guardian'ın haberine göre, yeni bir çalışmada araştırmacılar, papağanlara dokunmatik ekranlı bir tablette hangi arkadaşlarını arayacakları seçeneğini sundu. Ekip, 18 evcil papağanın bin saatten fazla görüntüsünü inceleyerek analiz yaptı. Bu arada, çalışmada yer alan papağanlar, koçluk ve eğitim programı olan Parrot Kindergarten'dan alındı. Kuşlar, sahiplerinin yardımıyla önce bir zil çalmayı, ardından tablet cihazın ekranındaki başka bir kuşun fotoğrafına dokunarak o kuşu aramayı öğrendi.

PAPAĞANLAR ARKADAŞLARINI ARADI

Glasgow Üniversitesinden araştırmanın ortak yazarlarından Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas, görüntülü aramaların birçok insanın pandemide daha az yalnız hissetmesine yardımcı olduğunu vurgulayarak papağanlar üzerinde yaptıkları deney hakkında bilgi verdi:

"ABD'de insanların evlerinde yaşayan 20 milyon papağan var ve biz bu kuşların da görüntülü görüşmeden yararlanıp yararlanamayacağını araştırmak istedik. Onlara diğer papağanları arama fırsatı verseydik, bunu yapmayı seçerler miydi ve bu deneyim papağanlara ve bakıcılarına fayda sağlar mıydı merak ettik."

OYUNCAKLARINI ARKADAŞINA GÖSTEREN BİLE OLDU

Çalışma sırasında kuşlar toplamda 147 kasıtlı çağrı yaptı, bu arada sahipleri kuşların davranışları hakkında ayrıntılı notlar aldı ve araştırmacılar daha sonra video görüntülerini inceledi.

Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas, görüntülü görüşme yapan papağanların daha sosyal ve mutlu olmaya başladıklarını söyledi: "Farklı davranışlar yelpazesi beni oldukça şaşırttı. Bazıları şarkı söylüyor, bazıları etrafta oynuyor ve bazıları ise oyuncaklarını başka kuşlara göstermek istedi." 

Ekibin makalesi Proceedings of the 2023 CHI Conference on Human Factors in Computing Systems'da yayınlandı.

(The Guardian)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...