Bilim insanları ilk defa soyu tükenmiş bir hayvandan RNA çıkardı

Kaynak: Gizmodo
- Güncelleme:
Bilim insanları ilk defa soyu tükenmiş bir hayvandan RNA çıkardı
TEKNOLOJİ Haberleri  / Gizmodo

Bir grup bilim insanı, 'Tasmanya kaplanı' ya da 'Tasmanya kurdu' olarak da bilinen 'thylacine' türü üzerinde adından söz ettiren bir çalışmaya imza attı. Ekip, 130 yıl önce ölen hayvandan RNA çıkarmayı ve dizilemeyi başardı.

Bilinen son thylacine (son yüzyılların en büyük keseli etoburlarından) 1936 yılında, aynı zamanda Avustralya'nın bir eyaleti olan Tazmanya adasındaki Beaumaris Hayvanat Bahçesi'nde öldü. Bilim insanları, Stockholm Doğa Tarihi Müzesi'ndeki yaklaşık 130 yıllık bir Tasmanya kaplanı (Thylacinus cynocephalus) örneğinden RNA'yı (Ribonükleik asit) çıkardı, diziledi ve analiz etti. Böylece, ilk defa soyu tükenmiş bir hayvanın RNA'sı çıkarıldı.

Araştırma makalesi Genome Research dergisinde yayımlandı ve bilim dünyasında büyük ses getirdi. Stockholm Üniversitesi ve Stockholm Paleogenetik Merkezi'nden paleogenetikçi ve çalışmanın baş yazarı Emilio Mármol-Sánchez, Gizmodo sitesine açıklama yaptı:

"Çalışmamız bu anlamda benzersiz, çünkü ilk defa soyu tükenmiş bir tür olan Tazmanya kaplanına ait RNA'ları dizileyebildik. Tazmanya kaplanı hücrelerinin ölmeden hemen önceki gerçek biyolojisine ve metabolizmasına ilk defa bir göz atabilmeyi başardık."

tazmanya kaplanı

TASMANYA KAPLANI EN BÜYÜK ETOBURLARDANDI

DNA gibi RNA da nükleotidlerden oluşan moleküler bir yapıdır. RNA tek sarmallı olup protein sentezinde kullanılır ve bazı virüslerde genetik materyal taşır.

Son çalışmada araştırmacılar, kurutulmuş thylacine örneğinin derisinden ve proteinleri kodlayan iskelet kası dokularından RNA çıkardı. Tasmanya kaplanı olarak da adlandırılan bu tür, Tazmanya'ya ve daha eski geçmişte Avustralya'ya özgü etobur bir keseli hayvandı.

Tazmanyalı yetkililerin, Tasmanya kaplanının çiftlik hayvanlarına zarar verdiğini açıklamasının ardından 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında aşırı avlanma sonucu sayıları azaldı. Avustralya Ulusal Müzesi'ne göre bu hayvanın sonunu tam olarak getiren şey ise, habitat kaybı ve ortaya çıkan hastalıklar oldu. Nihayetinde 20. yüzyılda nesli tükendi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...