Bilim insanları dokunma hissi veren elektronik deri geliştirdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bilim insanları dokunma hissi veren elektronik deri geliştirdi

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları, dokunma hissi veren, beyne zevk veya acı hissi gönderebilen elektronik deri geliştirdi. Yapay derinin neredeyse bir kağıt kalınlığında olduğu açıklandı.

Stanford Üniversitesinden bilim insanları, amputelerin (uzvunu kaybetmek) protez uzuvlar aracılığıyla insan benzeri bir dokunma hissini alabilmesi için ‘doğrudan beyinle konuşabilen’ bir tür elektronik deri geliştirdi. Yapay deri, sinir sinyallerinin beyinle iletişim kurmasına benzer şekilde elektrik sinyallerine dönüştürülen sıcaklık, basınç ve gerginlik sensörleriyle çalışıyor.

Bilim insanları dokunma hissi veren elektronik deri geliştirdi

Elektronik deri (Foto: Stanford Üniversitesi)

‘Monolitik e-deri’ diye bilinen giyilebilir elektronik devreyi geliştiren araştırmacılar, çalışmalarını Science dergisinde yayımladı. Stanford Üniversitesinden çalışmanın kıdemli yazarı Zhenan Bao, İngiltere merkezli The Independent’a yaptığı açıklamada, yeni nesil teknolojinin robotik bir uzvu uzaktan kontrol ederken fiziksel hisleri ve nesneleri hissetmek için de kullanılabileceğini söyledi.

Profesör Dr. Bao, "Bir süredir monolitik bir e-deri üzerinde çalışıyorduk. Buradaki engel, insan dokunuşunun olağanüstü duyusal yeteneklerini taklit edecek mekanizmalar bulmaktan ziyade, bunları yalnızca deri benzeri malzemeler kullanarak bir araya getirmekti.” dedi.

İNSANLARA ZARAR VERMEMESİ İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPTILAR

Bao'nun laboratuvarında çalışmalarını sürdüren doktora adayı Weichen Wang ise, "Bu zorluğun büyük bir kısmı, deri benzeri elektronik malzemeler geliştirmekten kaynaklanıyor. Amaç bu malzemeleri sinirler gibi nabız dalgaları üretecek kadar yeterli karmaşıklığa ve insan vücudunda güvenle kullanılabilecek kadar düşük çalışma voltajına sahip entegre devrelere yerleştirilebilecek şekilde yapmaktı." şeklinde değerlendirdi.

Çalışmaya göre, elektronik deri yaklaşık olarak bir kağıt kalınlığında ve bu e-deri prototipi, insan derisinin istenen tüm elektriksel ve mekanik özelliklerini yumuşak ve dayanıklı bir biçimde bir araya getiren ilk ürün.

Ekip şimdi ise, vücudun çevresel sinir sistemi aracılığıyla kablosuz iletişimi sağlayacak, vücuda yerleştirilebilecek bir çip geliştirmeyi planlıyor.

(Kaynak: Independent)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...