Bilim insanları bile şaşırdı! Dünya'nın çekirdeği sızdırıyor

ABD'de bilim insanları, volkanik patlamalara ilişkin yaptıkları çalışmada ilginç bir şeyle karşılaştı. Araştırmacılar, gezegenimiz Dünyanın iç çekirdeğinin sızdırdığını buldu.
Caltech ve Woods Hole Oşinografi Enstitüsünden (WHOI) bilim insanları, Dünya'nın çekirdeğinin sızdırdığına dair kanıtlar bulduklarını söylüyor. Ekibin, gezegenin çekirdeğinden kaynaklandığını öne sürdüğü Kanada'daki lav akıntılarında yüksek düzeyde belirli bir helyum izotopu bulundu. Balonlarda kullanılmasıyla bildiğimiz helyum aslında Dünya'da nadir bulunur. Peki, neden? Çünkü helyum elementi üst atmosfere doğru süzülür ve genellikle uzaya kaçar.
Bununla birlikte, yerin derinliklerinde, Dünya'nın mantosunda ve çekirdeğinde, gezegenin bir bulutsudan oluştuğu milyonlarca yıl önceki zamanından kalma bir kalıntı olan bazı madde rezervleri vardır. Yeni çalışmada, Caltech ve WHOI'den araştırmacılar, önceki ekiplerin Dünya'da özellikle nadir görülen bir helyum izotopu olan helyum-3'ün izlerini bulduğu Kanada'daki Baffin Adası'ndaki lav akışlarını araştırdı.
İÇ ÇEKİRDEK SIZDIRIYOR
Gerçekten de bilim insanları, helyum-3'ün çok daha yaygın olan helyum-4'e oranının gezegendeki herhangi bir yerden daha yüksek olduğunu keşfetti; atmosferdeki orandan 67 kat daha yüksek çıktı.
Muhtemel suçlunun Dünya'nın mantosu olduğu düşünülüyor ancak bilim insanları bunun, tespit ettikleri helyum, stronsiyum, neodimyum ve kurşunun belirli izotopik oranlarıyla işe yaramadığını söylüyor. Bunun yerine, bulgular en muhtemel kaynak olarak Dünya'nın çekirdeğini işaret ediyor.
Elbette, Dünya'nın çekirdeğinin bu helyumu yüzeye sızdırıp sızdırmadığını doğrulamak için yapılacak daha çok çalışma var. Ancak ekip, eğer bu doğruysa, bölgedeki diğer materyallerin de çekirdekten gelmiş olması gerektiğini, bunun da bilim insanlarına gezegenin bariz sebeplerden dolayı incelenmesi zor olan bir kısmına paha biçilmez bir bakış açısı sağlayabileceğini söylüyor.
Araştırma Nature dergisinde yayımlandı.