Bilim dünyasında ilk! Çin'de maymun kimerası doğdu: Gözleri yeşil, parmak uçları sarı

Kaynak: Eurek Alert
- Güncelleme:
Bilim dünyasında ilk! Çin'de maymun kimerası doğdu: Gözleri yeşil, parmak uçları sarı
TEKNOLOJİ Haberleri  / Eurek Alert

Çin'de bir grup bilim insanı, kimera deneylerinde büyük bir hamle yaptı. Yeşil renkte gözleri ve sarı parmak uçları olan türünün ilk maymun kimerası doğdu. Kimera, birden fazla genotipe sahip hücrenin veya dokunun bir arada canlılıklarını devam ettirebilmelerine verilen biyoloji tanımıdır.

Çinli araştırmacılar, ilk defa yüksek oranda maymun kök hücre dizisinden türetilen hücrelere sahip bir maymunun canlı doğduğunu açıkladı. Bu "kimerik" maymun, aynı maymun türünün genetik olarak farklı iki embriyosundan kaynaklanan hücrelerden oluşuyor. Daha önce sıçanlarda ve farelerde kanıtlansa da şimdiye primatlar da dahil diğer türlerde canlı doğum mümkün olmamıştı.

Araştırma bulguları, 9 Kasım'da Cell dergisinde yayımlandı.

Çin Bilimler Akademisinden (CAS) kıdemli araştırmacı Zhen Liu, "Bu, uzun zamandır peşinde koşulan bir hedefti. Bu çalışma, nörolojik hastalıkların yanı sıra diğer biyotıp çalışmaları için daha işlevli maymun modelleri üretmemizi sağlayabilir." dedi.

HÜCRELER MAYMUN EMBRİYOLARINA ENJEKTE EDİLDİ

Araştırmada kullanılan maymunlar, biyomedikal araştırmalarda yaygın bir primat olan "yengeç yiyen" veya "uzun kuyruklu makak" olarak da bilinen sinomolgus maymunlarıydı. Araştırmacılar ilk olarak 7 günlük blastosist embriyolarından alınan hücreleri kullanarak dokuz kök hücre dizisi oluşturdu. Daha sonra, farklı hücre tiplerine farklılaşma yeteneklerini artırmak için hücre çizgilerini kültüre yerleştirdiler.

Hücrelerin pluripotent (canlı bir hayvan geliştirmek için gereken tüm hücre tiplerine farklılaşma yeteneğine sahip) olduklarını teyit etmek için hücreler üzerinde bir dizi farklı test yaptılar. Kök hücreler ayrıca yeşil floresan protein ile etiketlendi; böylece araştırmacılar, gelişen ve hayatta kalan hayvanlarda hangi dokuların kök hücrelerden büyüdüğünü belirleyebildi.

Nihayetinde, ilk maymun morula embriyolarına (4-5 günlük embriyolar) enjekte etmek için belirli bir kök hücre alt kümesini seçtiler. Embriyolar dişi makaklara nakledildi ve bunun sonucunda 12 gebelik ve 6 canlı doğum gerçekleşti.

KİMERİK ERKEK MAYMUN DÜNYAYA GELDİ

Araştırma, canlı doğan bir maymunun ve düşük yapan bir fetüsün büyük ölçüde kimerik olduğunu ve vücutlarının her yerinde kök hücrelerden büyüyen hücreleri barındırdığını doğruladı. Her ikisi de erkekti.

Bilim insanları, canlı doğan erkek maymunun beyin, kalp, böbrek, karaciğer ve gastrointestinal sisteminin dışarıdan gelen kök hücreleri içerdiğini söylüyor.

Ekip, embriyolara enjekte edilen pluripotent kök hücrelerin yeşil floresan proteinden etkilendiğinden emin olduktan sonra canlının kimerik olduğunu doğruladı. Yani söz konusu hücreler floresan ışıkta yeşil görünüyordu. Maymunun gözlerinin yeşil, parmak uçlarının ise sarı olduğu görüldü.

Kaynak: Eurek Alert

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...