Biden'ın elindeki en büyük koz: ABD'den Rusya'ya teknolojik yaptırım geliyor

Düzenleyen:
Biden'ın elindeki en büyük koz: ABD'den Rusya'ya teknolojik yaptırım geliyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Rusya’nın Ukrayna savaşını başlatması üzerine Avrupa ve ABD başta olmak üzere pek çok Batılı ülkeden Rusya’ya sert tepkiler geliyor. Peki, Silikon Vadisi ile dünyada teknolojinin öncüsü konumundaki ABD, Rusya’ya nasıl bir teknolojik yaptırım uygulayabilir?

Amerika Birleşik Devletleri, neredeyse tüm elektronik cihazlarda ve otomobillerde kullanılan çiplerin üretimi başta olmak üzere teknoloji üretiminde dünyanın lideri. Her ne kadar son 10 yılda Çinli teknoloji firmaları hızla büyüse de ABD bu alandaki koltuğunu henüz kaptırmış değil. 

Peki, teknolojik cihazların, donanımların ve yazılımların büyük çoğunluğuna sahip olan ABD, Rusya’ya karşı nasıl bir koz kullanabilir? Küçücük çipler, Rusya’ya geri adım attırabilir mi? 

ABD, ÇİP ÜRETİMİNDE LİDER 

Hatırlayacağınız üzere, geçtiğimiz yıllarda ABD, Çinli Huawei şirketine ambargo uygulayarak şirketi adeta bir uçurumun kenarına itmişti. Özellikle Uzak Doğu’da yükselen teknoloji devlerini yalnız bırakma konusunda başarılı olan ABD için yeni hedef Rusya olabilir. 

Eğer ABD, teknoloji alanında Rusya’yı zor durumda bırakmak isterse ilk işi çip satışını durdurmak olacaktır. Zira yarı iletken yongalar, elektronik ve otomobil üretiminde hayati önem taşıyor. Öyle ki çipler, teknolojik bir cihazın “beyni” olarak tanımlanıyor. 

ABD, tıpkı Çinli Huawei’ye yaptığı gibi Rusya’ya yarı iletken çip satışını yasaklayabilir ve ABD’li şirketlerin Rusya merkezli şirketlerle ortaklık yapmasını engelleyebilir. İşte böyle bir kısıtlama ve yaptırım kararı, Rusya’nın elektronik, otomobil, telekomünikasyon ve denizcilik alanlarındaki faaliyetlerini aksatacaktır. 

Bununla birlikte, ABD, Rusya’ya karşı alacağı kısıtlama ve yaptırım kararlarını bu hafta açıklayacak. Ancak hükümet, tüketicilerin yaptırımdan olumsuz etkilenmesini istemiyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...