Beyin çiplerini insanlar üzerinde denemek istiyordu... Elon Musk’ın Neuralink şirketine ret

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Beyin çiplerini insanlar üzerinde denemek istiyordu... Elon Musk’ın Neuralink şirketine ret

TEKNOLOJİ Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), milyarder iş insanı Elon Musk’ın ortaklığında kurulan beyin – bilgisayar arayüzü şirketi Neuralink'in beyin çiplerini insanlar üzerinde deneme talebini reddetti.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Neuralink beyin çipi projesinin insan testlerinden önce çözmesi gereken çok fazla güvenlik sorunu olduğunu bildirdi. Reuters haber ajansının aktardığına göre, Neuralink’in CEO'su Elon Musk tarafından övülmesine rağmen beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) girişiminin piyasaya bir ürün çıkarma ihtimali şimdilik oldukça uzak. Görünüşe göre, beyin çipi üretmek için kurulan şirketin, domuzlar üzerinde yaptığı deneylerde çok sayıda domuzun ölümüne yol açması nedeniyle insan testlerine geçmesi engellendi. FDA’nın 2022 yılında şirketin insan deneylerine geçme talebini reddettiği ortaya çıktı.

BEYİN ÇİPİNDE KORKUTAN SENARYOLAR

FDA’nın en büyük endişesi, kullanıcının beyniyle arayüz oluşturan küçük iplikçiklerin göç ederek beyin ve implant işlevselliğini değiştirmesi, iltihaplanabilmesi, kan damarlarını yırtması ve başka şekilde kırılgan dokuya zarar verebilecek riskler barındırması. 

Bazı mevcut ve eski Neuralink çalışanları, “FDA’nın güvenlik endişelerinin başında, cihazın lityum pili, implantın küçük tellerinin beynin diğer bölgelerine ilerleme potansiyeli ve cihazın beyin dokusuna zarar vermeden çıkarılıp çıkarılamayacağı ve nasıl çıkarılacağı konusundaki sorular yer alıyordu." dedi.

FDA’nın pilin arızalanma ihtimalin çok düşük olduğuna dair güvence istediği tahmin ediliyor, çünkü arızalanma durumunda elektrik akımının veya ısı enerjisinin parçalanmış bir paketten boşalması etrafındaki dokuyu yakabilir. Ayrıca kurum, beyindeki gri maddeye uzanan elektrik kablolarının küçük boyutu nedeniyle, cihazın değiştirilmesi için tamamen çıkarılması gerektiğinde de potansiyel olarak sağlık sorunlarına yol açabileceğinden endişe duyuyor.

Bu elektrotlar o kadar küçük ve hassastır ki çıkarılırken ve hatta düzenli kullanımda bile kopma ve beynin diğer bölgelerine ilerleyerek saplanabilemke riski taşır.

ELON MUSK'A TEPKİ: 'BU BİR ARABA DEĞİL'

Neuralink'in geçtiğimiz Kasım ayındaki toplantısında Elon Musk, şirketin insan denemeleri için 2023 baharına kadar FDA onayını alacağını kendinden emin bir şekilde iddia etmişti. Elon Musk, Neuralink'e kendi çocuklarının kafasına yerleştirecek kadar güvendiğini ifade etmişti. Milyarder iş insanı ayrıca, bu beyin çiplerinin felçlilere tam hareketlilik kazandıracağını ve sonunda insanların anıları kaydedip yeniden oynatabileceklerini söyledi.

Öte yandan, bir Neuralink çalışanı Musk’ın iddiasına yönelik, “Bunun bir araba olmadığını anlayamıyor. Bu bir kişinin beyni. Bu bir oyuncak değil.” diyerek tepki gösterdi. 

(Engadget)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...