Beyin çipleri deneklerin ölümüne yol açmıştı… Elon Musk’ın Neuralink şirketine soruşturma!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Beyin çipleri deneklerin ölümüne yol açmıştı… Elon Musk’ın Neuralink şirketine soruşturma!

TEKNOLOJİ Haberleri

Milyarder iş insanı Elon Musk’ın beyin çipleri geliştiren nöroteknoloji şirketi Neuralink hakkında soruşturma açıldı. Neuralink’in hayvan deneylerinde çok sayıda hayvan ölmüştü.

Elon Musk ve sekiz nörolog tarafından 2016 yılında kurulan Neuralink isim isimli şirket, özellikle felçli hastaların iletişim kurabilmesi için beyin – bilgisayar arayüzleri tasarlıyor. Ancak Elon Musk'ın şirketi Neuralink'in, ABD Tarım Bakanlığı tarafından 'hayvan sağlığını tehlike atan uygulamalar' gerekçe gösterilerek federal soruşturma altında olduğu ortaya çıktı. 2018'den bu yana koyun, domuz ve maymunlar da dahil olmak üzere yaklaşık bin 500 hayvan Neuralink testleri sırasında öldü.

Üstelik aslında birçok hayvanın ölümünün önlenebilir olduğu ileri sürülmüştü. Neuralink çalışanları yaptığı açıklamalarda Musk’ın işleri aceleye getirdiğini, bunun sonucunda dikkatsizlikler olduğunu ve hatalara yol açtıklarını belirtti. Bu hatalar sonucunda çok sayıda hayvanın canını yaktıklarını ve hatta ölümüne neden olduklarını itiraf ettiler. Elon Musk’ın bu yılın başlarında çalışanlarına yazdığı bir mektupta “Yeterince hızlı hareket etmiyoruz. Bu beni deli ediyor” dediği ortaya çıkmıştı.

HAYVAN DENEMELERİNDE YANLIŞ ÇİPLER KULLANILDI

Kozmetikten sağlık sektörüne kadar pek çok endüstride şirketler bir ürünü piyasaya sürmeden ve insanlar üzerinde test etmeden önce hayvanlar üzerinde denemeler yapar. Bununla birlikte, Neuralink çalışanları, hayvan deneylerinde yanlış cerrahi yapıştırıcıları ve yanlış boyutta beyin çiplerini kullanarak hata yaptıklarını söyledi. 

Neuralink, bilgisayarların beyin sinyallerini okumasına izin verecek beyin çipleri geliştirmek için Musk ve bir grup bilim insanı ve mühendis tarafından 2016 yılında kuruldu. Geçtiğimiz hafta Musk, insan klinik deneylerine önümüzdeki yıl başlamayı planladığını açıklamış ve beyin çipli cihazını kendisinin deneyeceğini söylemişti.

Neuralink geçmişte hayvan istismarı iddialarıyla karşı karşıya kaldı. Bu yılın başlarında bir hayvan hakları grubu, şirketin araştırmacılarını beyin implantlarını test ederken maymunları 'aşırı acıya' maruz bırakmakla suçladı. Bir örnekte, bir maymunun deneyden sonra muhtemelen kendini yaralama nedeniyle el ve ayak parmaklarının kaybolduğu iddia edildi.

(Insider)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...