Beyaz yakalı yapay zekâ

Yapay zekâ kimi zaman avukat ve doktor olarak karşımıza çıkarken, kimisi CEO’luk görevine getiriliyor. Yapay zekâdan memur olur mu? Evet o da oluyor.
Karanlık fabrikalar ile üretim insansız hâle geliyor. Üretim hatlarında sensörlerden alınan veriler yapay zekâ tarafından işleniyor, robotlar tarafından uygulanıyor. Mavi yakalılar yerini metal yakalılara bırakıyor. Milyar dolarlık fabrika yatırımlarında maksimum 50-100 kişinin istihdam edilmesi bunun en somut göstergesi. 20 yıl önce bu tür bir yatırımda istihdam sayısı binlerle ifade ediliyordu. Oysa şimdi işçiye ve insana ihtiyaç kalmıyor, bu bir gerçek.
SANATÇILARIN YERİNİ ALIYOR
Bu dönüşüm belki de en çok beyaz yakalıları olumsuz etkileyecek. Bu anlamda OpenAI tarafından geliştirilen yapay zekâlı sohbet robotu ChatGPT’nin yaptıklarına bakmamız yeterli. Şarkı mı bestelemek istiyorsunuz? ‘Aşk şarkısı olsun’ demeniz yeterli. Size hemen beste yapıyor. Yağlı boya tablosu mu istiyorsunuz. Tabloda ‘deniz, ağaç ve ev olsun’ diyorsunuz, ChatGPT size Picasso tablosu çiziveriyor. Sanatçı Jason Allen’ın tablosu gibi... Güzel sanatlar yarışmasında birincilik ödülü kazanan “Theatre Dopera Spatial” adlı sanat eserinin sahibi aslında Allen değil Midjourney adlı bir yapay zekâ.
YAPAY ZEKÂLI AVUKAT MAHKEMEYE ÇIKIYOR
Artık yapay zekâ kamu kurumlarında da göreve başlıyor. Birkaç ay önce yapay zekânın siyasete atılıp parti kurduğunu görmüştük. Şimdi bilim kurgu filmlerinin gerçeğe dönüştüğünü gösteren bir gelişme daha yaşandı. ABD’li DoNotPay isimli bir girişim, tarihte ilk defa yapay zekânın bir duruşmaya katılacağını açıkladı. “Dünyanın ilk robot avukatı” olarak nitelendirilen sistem, şubat ayında hız cezası alan bir sanığa danışmanlık yapacak. Yapay zekânın, aşırı hız yapmaktan dolayı mahkemeye çıkacak bir sanığa danışmanlık yapacağı ve para cezası konusunda yardımcı olmaya çalışacağı gelen bilgiler arasında.
DOKTORDAN DAHA BAŞARILI
Peki ya tıp!.. Yapay zekâ tıp alanında da çığır açan gelişmelere gebe. Yapay zekâ doktorlardan çok daha iyi performans gösteriyor. Harvard Tıp Okulu ve Massachusetts göz ve kulak bilim adamları tarafından oluşturulan bir yapay zekâ modeli, türünün ilk bire bir değerlendirmesinde pediyatrik kulak enfeksiyonlarını yüzde 95’inden fazlasını doğru bir şekilde teşhis ederken, 39 klinisyen arasındaki ortalama teşhis puanı yüzde 65’ti. Eczacılar için de durum farklı değil. San Francisco da açılan bir eczanede tek robot eczaneye gelen müşterilerin ilaçlarına, alerjilerine ve her türlü kronik hastalığın detaylarına saniyeler içinde ulaşıyor, yeni reçetede yazılan ilaçların birbirleriyle tepkimeye girip yan etki yapması ihtimalini hesaplıyor, alerjileri tetikleme durumunu kontrol ediyor ve müşteriye gereken ilacı veriyor. Robot eczacı ilk senesinde tek bir hata yapmadan 2 milyon reçeteyi verebildi, ama kanlı canlı bir eczacı kendisine gelen reçetelerin %1,7’sinde hata yapıyor ve bu rakam ABD’de her sene 50 milyondan fazla hatalı reçeteye tekabül ediyor.
YÖNETİCİLERİN İŞİ DAHA ZOR
Yönetici ve CEO’lar!.. Kimsenin işi artık garanti değil. İlk robot CEO göreve başladı bile. Çin’in en büyük video oyunları tasarımcılarından biri, şubelerinin başına yapay zekâ ile yönlendirilen bir insansı robot getirdi. Robot CEO’nun adı Bayan Tang Yu. Gerçekten de yeni patron bir robot. Birkaç milyar değerindeki şirketin başkanı Dejian Liu, yapay zekânın şirket yönetiminde geleceği temsil ettiğini ve Bayan Tang Yu’nun şubenin başına getirilişinin, bundan böyle şirketin yapay zekâ yoluyla yönetimine ilişkin dönüşüm anlayışının bir göstergesi olduğunu öne sürüyor.
Bu listeler uzar gider. Ama şurası kesin. Yapay zekâ sosyolojide çok ciddi değişikliklere yol açacak. ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ