Beyaz Saray da devreye girdi! Bilim insanlarından 'Güneş'i karartma' projesi: Dünya'yı soğutacaklar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Beyaz Saray da devreye girdi! Bilim insanlarından 'Güneş'i karartma' projesi: Dünya'yı soğutacaklar

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları, iklim değişikliğini hafifletmek için Güneş’i ‘karartmaya’ çalışıyor. ABD Başkanlık Ofisi (Beyaz Saray) tarafından desteklenen bir grup araştırmacı, Güneş ışınlarını nasıl geri yansıtabileceklerini düşünüyor.

Independent Türkçe’nin haberine göre Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi, Güneş ışınlarını geri yansıtmaya yönelik geliştirilen 5 yıllık bir araştırma projesini koordine edecek. Projede araştırmacılar, atmosferdeki sera gazlarının neden olduğu ısınmayı azaltmak için Dünya'ya ulaşan Güneş ışığı miktarını azaltmaya çalışacak.

Bilim insanları, Güneş ışığını uzaya geri yansıtmak içinatmosfere partiküller püskürtmeyi ve bunun sonuçlarını incelemeyi planlıyor. Yani araştırmacılar, hava araçlarıyla atmosferin stratosfer katmanına çeşitli gaz ve partiküllerden oluşan ince bir sis yaymayı deneyecek. Böylece Güneş ışığının kısmen uzaya geri yansıyacağı düşünülüyor. Eğer Güneş ışınlarının bir kısmı uzaya yansıtılırsa gezegenimiz soğuyabilir ve bu da küresel ısınma üzerinde etkili olabilir.'

GÜNEŞ'İ KARARTMA' PROJESİ TARTIŞMALARIN ODAĞINDA

Bununla birlikte, bilim insanları hangi partiküllerin ve gazların kullanılacağını tartışıyor. İklim teknolojilerini araştıran yatırım fonu Lowercarbon Capital'in kurucusu Chris Sacca, Beyaz Saray'ın projesine olumlu bakıyor. CNBC'ye konuşan Sacca, "Bu yöntem milyarlarca insanın geçim kaynağını koruma potansiyeline sahip. Beyaz Saray, araştırmayı ilerletiyor. Böylece gelecekte verilecek herhangi bir karar, jeopolitik ayrımlara değil bilime dayanabilir.” dedi.

Bu arada, söz konusu fikir ilk defa 1989'da Harvard Üniversitesinde çalışan Prof. Dr. David Keith tarafından incelenmişti.

Carnegie İklim Yönetişim Girişimi'nin yöneticisi Janos Pasztor ise ‘Güneş’i karatma’ projesine şüpheyle bakıyor. Pasztor, "Bir ülkenin önce emisyon azaltımlarında ne yaptığına bakılmalı. Buna bakmadan diğer adımlarını değerlendiremezsiniz. Güneş radyasyonunu değiştirmek asla iklim krizine çözüm olmayacak.” şeklinde konuştu.

2020 yılında Güney Afrika’daki Cape Town Üniversitesinde çalışan bir grup bilim insanı, atmosfere büyük miktarda kükürt dioksit gazı salarak, Güneş'i kalıcı olarak ‘karatmak’ ve su kaynaklarını bu yöntemle korumayı planladıklarını duyurmuştu. Bu planın su kıtlığı riskini 2100'den önce yüzde 90 oranında azaltacağı ifade edilmişti. Ancak birçok uzman bu fikre karşı çıkmıştı. Kükürt dioksit tekniğinin çevre ve insan sağlığı üzerinde zararlı etkileri olabileceği belirtilmişti.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...