NASA, 'kara kutunun' kapağını açtı, 'tanımlanamayan' numune çalışmayı durdurdu

Düzenleyen: / Kaynak: Ars Technica
- Güncelleme:
NASA, 'kara kutunun' kapağını açtı, 'tanımlanamayan' numune çalışmayı durdurdu

TEKNOLOJİ Haberleri  / Ars Technica

NASA'nın OSIRIS-REx adını taşıyan uzay aracı, asteroit Bennu'dan aldığı örnekleri dünyaya başarıyla ulaştırdı. Bilim insanları, şimdi uzay aracındaki korunaklı bir kutuda saklanan 'toz örneklerini' incelemeye başlıyor. Ancak bir sorun olabilir.

Arizona Üniversitesinden gezegen bilimcisi Dante Lauretta, bir asteroitin el değmemiş örneklerini eline alabilmek için neredeyse 20 yıl bekledi. Bu asteroit, bilim insanlarının 'Güneş Sistemi'ndeki en tehlikeli kaya' olarak tanımladığı Bennu. Artık Bennu'dan alınan örnekleri inceleme fırsatı yakalayan Lauretta, bu asteroidin, Dünya'daki yaşamın kökenine ilişkin gizemlerin cevabını verebilecek olduğunu söylüyor. 

NASA'nın OSIRIS-REx aracı pazar günü dünyaya indi ve Bennu'dan aldığı toz örneklerini taşıyan kutu şimdi bilim insanlarının elinde. Araştırmacıların, kutunun kapağını açtıktan hemen sonra görülebilen toz taneciklerinin, OSIRIS-REx'in 2020'deki dokun-kalk inişi sırasında Bennu'dan aldığına dair şüphesi yok. 

Öte yandan, DailMail'ın haberine göre, Bennu'dan gelen örneklerin bulunduğu kapsülün iç kısmında siyah renkli tanımlanamayan toz tespit edilmesinin ardından NASA, araştırmayı durdurmak zorunda kaldı. 

OSIRIS-REX BAŞKA GÖREVLERDE 

Uzay aracı, asteroit Bennu görevini tamamladı. Bu arada, aslında OSIRIS-REx'in ana uzay gemisi, başka bir asteroit araştırması için Güneş Sistemi'ne geri dönmek üzere iticilerini ateşledi ancak Bennu örneklerini taşıyan kapsülünü Dünya'nın atmosferine girmesi için gövdesinden ayırdı.

Kapsülün pazar günü dünyaya iniş yapmasıyla bilim insanları aracı hızla aldı ve pazartesi günü ABD Hava Kuvvetleri kargo uçağıyla Utah'tan NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ne gönderdiler. Daha sonra uzay merkezinde özel olarak inşa edilmiş, süper temiz bir küratörlük tesisine gönderildi; burası aynı zamanda NASA'nın 50 yıldan uzun bir süre önceki Apollo görevleri sırasında getirilen Ay kayalarını da bulunduruyor.

Numune kutusunun kapağı Salı günü bilim insanları tarafından açıldı. OSIRIS-REx görevinin baş araştırmacısı Lauretta ilk izlenimlerini şu sözlerle paylaştı: "Bugün kutuyu açtık ve görünürde siyah toz benzeri bir malzeme olduğunu gördük. Bunun Bennu'dan geldiğini umuyoruz. Yarın sabah bunun bir kısmını toplayacağımızı ve bunun doğrudan laboratuvarlara gitmesini planlıyoruz." 

ASTEROİT BENNU'DAN ÖRNEK ALDI

Uzay aracı, 2020 yılında yaklaşık 1.600 fit genişliğindeki (500 metre) asteroit Bennu'nun gözenekli yüzeyinden 250 gram civarı örnek toplamayı başardı. Uzay aracı, robotik kolunu öne doğru uzatarak asteroitten toz parçaları gibi numuneler aldı, ardından asteroidin yüzeyinden ayrıldı ve bakıldığında Bennu ile sadece birkaç saniye temas kurdu.

Asteroitle temas ettiğinde uzay aracı, gevşek kayaları toplamaya çalıştı. Kayaları toplamaya yarayan cihaza kısaca TAGSAM deniliyor ve bilim insanları, TAGSAM'ın topladığı bazı kaya parçalarının uzaya sızdığını, yani örneklerin uzay boşluğuna gittiğini keşfetti. Daha fazla numune kaybolmasın diye cihazı hızlı bir şekilde 'dünyaya dönüş' kapsülünün içine saklamaya karar verdiler.

Bilim insanları şu anda, OSIRIS-REx görevinin başarılı sayılması için gereken minimum gereksinimin dört katına denk gelen 250 gramlık numune tahmininden daha fazlasını toplayıp toplamadığını merak ediyor.

Araştırmacılar muhtemelen OSIRIS-REx'in gelecek aya kadar dünyaya ne kadar numune getirdiğinden emin olamayacak. Çünkü Houston'daki laboratuvar ekibinin öncelikle iç içe geçmiş numune kutularını büyük bir titizlikle çıkarması gerekiyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Ars Technica
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...