Batılı ülkeler Türkiye'nin kapısında! Çeşit ve adet arttı, tarihler belli oldu...

- Güncelleme:
Batılı ülkeler Türkiye'nin kapısında! Çeşit ve adet arttı, tarihler belli oldu...
TEKNOLOJİ Haberleri

Türk savunma sanayii yaptığı atılımla birçok füze üretirken, bunların motorlarının da 'yerli' olmasına özen gösteriyor. Son dönemde yoğunlaşan çalışmalarla birlikte birçok 'yerli turbojet motorun' teslim tarihi belli oldu. Bu motorlara yaklaşık 10 ülkeden talep geldi. Taleplerin çok ciddi olduğunu belirten Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Grup Başkanı Osman Okyay, "Bir kısmını biz bekletiyoruz, bir kısmında sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Bunların içinde gelişmiş Batılı ülkeler var" dedi.

Atmaca, Çakır, SOM ve Kara Atmaca gibi füzeler, Türk savunma sanayiinin füze alanında gözbebeği olmaya devam ediyor. Türkiye'nin seyir füzeleri hedefe doğru hızla ilerlerken, bu füzeleri taşıyacak olan yerli motorların çeşidi ve teslimat adetleri de artıyor. İlk kez SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda sergilenen Türkiye'nin yerli turbojet motorları KTJ-3200 ve KTJ-1750, Türk füzelerinin gücü olacak.

10 YILDIR ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Grup Başkanı Osman Okyay, motor projelerine ilişkin yaptığı açıklamada, grup olarak turbojet motor geliştirme ve üretme konusunda 10 yıldır çalıştıklarını söyledi. Bu sürede öncelikle böyle bir motorun geliştirilebilmesi için gerekli olan bütün altyapıyı kurduklarını anlatan Okyay, burada da Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının liderliği ve vizyonuyla hareket edildiğini belirtti.

"BU MOTORUN ÜZERİDNE HİÇBİR YABANCI BİLEŞEN YOK"

Motorların, özellikle jet motorlarının, savunma sanayisindeki en önemli bileşenlerden olduğunu vurgulayan Okyay, bu çalışmaları yapabilmek için uçuştaki şartları yerde sağlayabilecek bir test düzeneği geliştirdiklerini ifade etti.

Okyay, şöyle konuştu:

"Jet motorunu geliştirirken aslında dünyada motor firmaları sadece motorun 'çekirdek motor' dediğimiz yani kompresör grubu, yanma odası ve tribün grubuyla uğraşırlar. Biz bu motoru yaparken birçok alt sistemin de tasarımlarını yaptık. Piroteknik ateşleyiciler, elektronik kontrol ünitesi, yakıt pompası, yakıt grubu, rulmanlar, alternatör vesaire gibi alt sistemlerini de bir yandan geliştirmeye devam ettik.

Bunların hepsini, bu ülkede ya kendimiz ya da iş ortaklarımızla, üniversitelerimizle beraber çalışarak gerçekleştirdik. Bu motorun üzerinde hiçbir yabancı bileşen yok. Yani kontrole tabi veya değil hiçbir yabancı birleşen yok. Motorun üzerindeki bütün şeyler, bütün alt sistemler hepsi Türkiye'de geliştirildi ve üretilir hale geldi. Bunu yapmak 10 sene sürdü. Eğer bazı komponentleri yurt dışından tedarik yöntemine gitsek daha hızlı çıkarabilirdik. Amacımız herhangi bir kısıtlama vesaire geldiğinde üretimine devam edebilmekti. Arkadaşların yoğun çalışmasıyla motor bu şekilde çıktı."

"GEÇTİĞİMİZ AY 4 MOTORUN TESLİMATINI GERÇEKLEŞTİRDİK"

SOM ve Atmaca füzelerinde kullanılacak KTJ-3200 motorunun seri üretim anlaşmasını geçen yıl imzaladıklarını kaydeden Okyay, tüm alt sistemler ve motorun toplamının seri üretime geçişinin biraz vakit aldığını belirtti.

Tüm bu süreçleri geçtiklerini ve teslimatlara başladıklarını bildiren Okyay, "Geçtiğimiz ay 4 motorun teslimatını gerçekleştirdik. KTJ-3200 dediğimiz 3200 newtonluk turbojet motorlar. Gelecek sene çok yükselen adetlerle teslimatları devam edecek. Burada rakamlara çok girmek istemiyorum ama önümüzde; biz rampa deriz, ciddi bir rampa var. O rampayı çıkıp, ciddi adetlerde üretimler ve teslimatlar yapacağız gelecek sene" dedi.

ÇAKIR FÜZESİNDE TESLİMAT AY SONUNDA, UÇUŞ TESTLERİ OCAK AYINDA

Osman Okyay, motor geliştirme projelerinde KTJ-3200 ile sınırlı kalmadıklarını, ülkenin ihtiyacı olan 3 farklı motor daha geliştirdiklerini söyledi.

Bunlardan birinin Çakır füzesinin motoru olarak görev yapacağını ifade eden Okyay, ilk motoru 10 senede geliştirirken Çakır motorunu 1,5 sene gibi çok kısa sürede geliştirdiklerini belirtti.

Okyay, başlangıçta çok maliyetli ve çok uzun süreler alan gelişimin, kabiliyet kazandıkça daha sonraki projelerin çok daha hızlı yapılmasını sağladığını vurguladı. Okyay, "Bizde de o oldu. İlk projede kazanılan bilgi birikimi ve altyapıyla ikinci motoru çok daha hızlı geliştirdik. 1750 newtonluk bir motor geliştirdik. Bu, Çakır füzemizin motoru olacak. Onun da ilkinin teslimatını bu ay sonunda yapıyoruz. Dolayısıyla uçuş testleri başlayacak, önümüzdeki sene başında, ocak ayı gibi planlanıyor" diye konuştu.

Batılı ülkeler Türkiye'nin kapısında! Çeşit ve adet arttı, tarihler belli oldu...

KARA ATMACA İÇİN TARİH: GELECEK SENE BU GÜNLERDE...

Atmaca füzesinin kara versiyonu olan "Kara Atmaca" için daha yüksek itkiye sahip, 3700 newtonluk üçüncü bir motor geliştirdiklerini bildiren Okyay, "Tasarımı bitti, prototipi üretiliyor. Gelecek sene bu vakitlerde her halde ilk motorunu veriyor oluruz." dedi.

Arat isimli bir başka motor geliştirme projesi yürüttüklerini de dile getiren Osman Okyay, "Geçtiğimiz kasım ayında imzalamıştık. O, biraz zorlayıcı bir proje. Çok daha uzun ömürlü motor isteniyor orada. Dolayısıyla onun çalışmaları devam ediyor. İlk sene, 40 aylık bir proje aslında. Fakat daha kısa zamanda tamamlayabilmeyi hedefliyoruz. Projenin ilk 2 aşaması geçildi. Hızlı şekilde tamamlayacağız diye ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

BATILI ÜLKELER TÜRKİYE'NİN KAPISINI ÇALIYOR

İhracat konusunda pazar aramaya yönelik özel bir gayretlerinin şu ana kadar olamadığını dile getiren Okyay, "Çok ilginçtir, motor konusu dünyada da aslında önemli bir darboğaz, çok az üreticisi var dünyada. Bizim gibi, özellikle hiçbir kısıtlamaya tabi olmayan motor üretebilen firma sayısı çok çok az. Bu motorların haberleri çıktığında bunları duyarak kapımıza yaklaşık 10 ülke gelmiştir. Hepsi çok çok ciddi talepler. Bir kısmını biz bekletiyoruz, bir kısmında sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Bunların içinde gelişmiş Batılı ülkeler var" dedi.

Bunun ilginç olduğunu ifade eden Okyay, "Motor konusu bizim Batıya bağımlı olduğumuz bir alan. Batılı bir ülkenin bizden motor istiyor olması ve dahası kendileri için özel motor geliştirmemizi istemeleri önemli. Motor geliştirebilme kabiliyetimize güven demektir bu. Bu, daha da memnuniyet verici bir şey. Olan bir motorun üretimi gibi değil. Bu talepleri değerlendirmeye gayret ediyoruz. Şu anda epey bir yoğunluğumuz var ama ihracat bizim için önemli" ifadelerini kullandı. (AA)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...