Bakanlıktan dijital platformlara 11 ayda 166 milyon TL para cezası

Düzenleyen: / Kaynak: Ticaret Bakanlığı
- Güncelleme:
Bakanlıktan dijital platformlara 11 ayda 166 milyon TL para cezası

TEKNOLOJİ Haberleri  / Ticaret Bakanlığı

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Netflix, BluTV, Exxen ve Amazon Prime Video gibi platformlara 11 ayda toplamda 166 milyon Türk Lirası para cezası uygulandı.

Ticaret Bakanlığı önemli bir açıklama ile vatandaşların karşısına çıktı. Bakanlık, X (eski adıyla Twitter) hesabı üzerinden gerçekleştirmiş olduğu açıklamada, 2023 yılı boyunca şimdiye kadar Netflix, BluTV, Exxen, GAİN ve Amazon Prime Video gibi dijital platformlara toplamda 166 milyon Türk Lirası para cezası uygulandığını açıkladı.

BAKANLIKTAN RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

Bakanlık yıl boyunca dijital platformlarda kişiye özel film, dizi, belgesel ve diğer içerikler ile ilgili şikayetlere yönelik birçok inceleme gerçekleştirdi. Bunun sonucunda 166 milyon TL'lik ceza kesen bakanlık, uygulanan para cezalarının sebebini de açıkladı.

Genel olarak bu idari cezaların dijital platformlara kaydolan kullanıcıların onayları alınmadan sözleşmelerinin yenilendiği, rıza dışında kredi kartlarından para alındığı, abonelikten çıkmak isteyen tüketicilerin isteklerinin süresi içerisinde yerine getirilmediği, haksız bir şekilde ücret alınmaya devam edildiği, eksik iade ücreti ödenerek tüketicilerin mağdur edildiği durumlarda uygulandığının altını çizdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan konuya ilişkin açıklama şu şekilde oldu:

Bakanlıktan dijital platformlara 11 ayda 166 milyon TL para cezası

"Ticaret Bakanlığı olarak, vatandaşlarımızı mağdur edebilecek her konu değerlendirilerek gerekli incelemeler ivedilikle başlatılmaktadır. Bu kapsamda, 2023 yılı içerisinde Bakanlığımıza tüketicilerimiz üzerinden ulaşan TV yayını, kişiye özel film, dizi, belgesel, komedi vb. yayın ve içerik hizmeti sunan dijital abonelik platformları hakkındaki şikâyetler ile ilgili olarak incelemeler başlatılmıştır. Bu kapsamda; ilgili kuruluşlara Bakanlığımızca 166 milyon TL tutarında idarî para cezası düzenlenmiştir.

Bakanlık Müfettişlerince yapılan denetimlerde, dijital platformlara abone olan tüketicilerin talep ve onayları alınmaksızın sözleşmelerinin yenilendiği, tüketicilerin rızası dışında kredi kartlarından para tahsil edildiği, abonelikten çıkmak isteyen tüketicilerin isteklerinin süresi içerisinde yerine getirilmediği, haksız bir şekilde ücret alınmaya devam edildiği, eksik iade ücreti ödenerek tüketicilerin mağdur edildiği tespitlerine yer verilmiştir.

Söz konusu haksız tahsilat ve iade süreçlerinde tüketicilere yaşatılan bu ve benzeri ihlaller dolayısıyla dijital abonelik platformlarına Bakanlığımızca 166 milyon TL tutarında idari para cezası düzenlenmiştir.

Bakanlık olarak tüketici haklarının korunması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Ticaret Bakanlığı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...