Bakan Varank, savaş konseptlerini değiştirecek RAMJET için tarih verdi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Bakan Varank, savaş konseptlerini değiştirecek RAMJET için tarih verdi

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Sanayi Bakanı Varank, 2022'yi, yeni stratejilerin uygulanmaya başlandığı kritik bir yıl olarak değerlendirdiğini belirterek "Sıvı yakıtlı RAMJET projesinde son aşamalara ulaştık. İnşallah 2022'de süpersonik hızlarda çalışan bir Ramjet Motoru prototipini ortaya çıkaracağız." ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisine verdiği röportajda, Türkiye'nin teknoloji yarışındaki yerine ve yol haritasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla küresel piyasalarda rekabet gücünü artırdığına dikkati çeken Varank, "Milli Teknoloji Hamlesi'ni adeta bir milli mücadele olarak görüyoruz ve ülkemizi teknoloji ve sanayi alanında küresel bir aktör haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

SÜPERSONİK HIZLA ÇALIŞAN RAMJET YOLDA

Bakan Varank, Türkiye'nin ilk milli Hava-Hava Füzeleri olan Gökdoğan ve Bozdağan'ın başarılı Ar-Ge süreçleri sonrasında uçaktan atış testleri gerçekleştiğini belirtti. Sıvı yakıtlı RAMJET projesinde son aşamalara ulaştıklarının altını çizen Sanayi ve Teknoloji Bakanı, "İnşallah 2022'de süpersonik hızlarda çalışan bir Ramjet Motoru prototipini ortaya çıkaracağız." dedi.

SAVUNMA SANAYİİ FİRMALARINA DESTEK

Varank, savunma sanayisi alanında Bakanlık olarak TÜBİTAK aracılığıyla bizzat yürüttükleri projelerin yanında özel sektöre de önemli destekler verdiklerini, savunma sanayi firmalarının Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine yönelik de destek sağladıklarını anlattı. Pandemi nedeniyle enerji arzı ve tedarik zincirlerinde sorunlar yaşandığını ve ülkelerin ekonomilerinin küçüldüğünü söyleyen Varank, şu şekilde konuştu:

"Bütün zorluklara rağmen Türkiye pozitif ayrışarak ekonomisini büyütmeye devam ediyor. Milli Teknoloji Hamlesi ile büyük bir atılımın arifesindeyiz. Yeni açıkladığımız ekonomi paketiyle sanayimizde büyük bir ivmeyi yakalayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Yatırım, üretim, istihdam bileşenlerinde yakaladığımız rekabetçi ortam, verimliliği artırıcı politikalar, ithalata daha az bağımlı bir üretim yapısının oluşturulması sayesinde ihracat odaklı dönüşümde daha hızlı neticeler alacağız."

RAMJET NEDİR? 

Ramjet, ileri itişli sıkıştırılmış hava alışlı döner kompresörü bulunmayan bir jet motor çeşididir. Düşük hızlarda itki oluşturmadığı için yerde duran bir uçağı harekete geçiremez. Yüksek hızlı uçuşlar için uygundur. Kompresör ya da türbin gibi hareketli parçaları olmayan bir motor türüdür. 

RAMJET NE İÇİN KULLANILIR?

Ramjetler, füzeler gibi yüksek hızlı kullanım için küçük ve basit bir mekanizma gerektiren uygulamalarda kullanılır. Silah tasarımcıları, daha fazla menzil sağlamak için topçu mermilerinde ramjet teknolojisini kullanıyorlar. Ayrıca RAMJET, helikopter rotorlarının uçlarında uç jetleri olarak da kullanılıyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...