Bakan Kacır'dan heyecanlandıran sözler! MMU KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Bakan Kacır'dan heyecanlandıran sözler! MMU KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin milli muharip uçağı KAAN için tarih verdi. Bakan Kacır, KAAN'ın ilk uçuşunun yapılacağı tarihi açıkladı ve ardından Türk savunma sanayisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Milli Teknoloji Hamlesi'nin önemine vurgu yapan Kacır, MMU KAAN'ın ilk uçuş tarihine ilişkin bilgi verdi. Fatih Kacır, "KAAN 2028-2029’da Türk Silahlı Kuvvetlerine 20 adet teslim edilecek. KAAN’ın ayaklarının yerden kesilmesi için gün sayıyoruz. Türkiye Yüzyılı’nın ilk aylarında ümit ediyoruz ki gökyüzünde KAAN’ı göreceğiz. 4-5 yıl içinde tüm geliştirme süreçleri tamamlanacak." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Biz bugün HÜRKUŞ’u HÜRJET’i üretiyoruz. ANKA, GÖKBEY, ATAK gökyüzünü çelik kanatlarla donatıyoruz. 10-15 yıl içinde insanlı havacılık harp sahasından kalkmış olacak. 100 gemimiz bugün Boğaz’dan geçecek." ifadesini de kullandı. 

MMU KAAN NEDİR?

TUSAŞ, Milli Muharip Uçak (MMU) Geliştirilmesi Projesi'nin ana yüklenici şirketi konumunda. Peki, TF-X yani kamuoyunda bilinen adıyla KAAN nedir? KAAN, Türkiye’nin yeni nesil yerli ve milli savaş uçağı olarak tanımlanıyor. KAAN'ın 2030'lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması planlanan F-16'ların yerine Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılması bekleniyor. Bununla birlikte, KAAN'ın 2070 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alması planlanmakta.

TF-X'in seri üretimine 2020'li yılların sonunda geçilmesi planlanıyor. Milli Muharip Uçak 'KAAN' ‘beşinci nesil çok rollü savaş uçağı’ olarak tanımlanıyor ve hava-havanın yanı sıra hava-yer muharebelerinde de aktif olarak kullanılacağı aktarılıyor. Bununla birlikte, Milli Muharip Uçak projesi Türkiye’yi savaş uçaklarının üretimi konusunda önemli bir noktaya taşıyacak. Türkiye, ABD, Rusya ve Çin'in ardından bu alanda altyapı ve teknoloji geliştirebilen ülkeler arasına adını yazdıracak. 

Bakan Kacır'dan heyecanlandıran sözler! MMU KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı

MMU KAAN ÖZELLİKLERİ NELER? 

Milli Muharip Uçak'ın (MMU) özellikleri nelerdir? MMU projesinde yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi önemli teknolojik unsurlar bulunuyor.

Kaan'ın, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan diğer savaş uçakları, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilir şekilde görev yapması ve üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülmekte. 

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen beşinci nesil çok rollü savaş uçağı MMU, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz ve güçlü ve atik bir platform. Bununla birlikte, Milli Muharip Uçak’ın kokpit tasarımı beşinci nesil savaş uçaklarında bulunması gereken kabiliyet ve donanımlara sahip ve bu yönüyle pilotun iş yükünü minimum seviyeye düşürmekte.

Milli Muharip Uçak, hava hakimiyetindeki üstünlüğünü ise; Yeni Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzili, Yüksek/Süpersonik Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Tam Vuruş ve Yapay Zekâ ve Nöral Ağ Desteğiyle Arttırılmış Muharebe Gücü ile sağlayacak.

Milli Muharip Uçak'ın MUM-T (Manned Unmanned Teaming / İnsanlı İnsansız Ekip) yeteneğini en yüksek verimlilikle kullanması planlanıyor. Bu nedenle, muharip uçağa eklenecek koltukla birlikte arka koltuktaki pilot, Bayraktar Kızılelma’da olduğu gibi insansız hava araçlarını yönetebilecek. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...