Ay'ın karanlık yüzeyinde gizemli kaya keşfedildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ay'ın karanlık yüzeyinde gizemli kaya keşfedildi

TEKNOLOJİ Haberleri

Ay yüzeyinin altında keşfedilen büyük bir kaya oluşumu, bilim dünyasında heyecana yol açtı. Araştırmacılar, bunun muhtemelen 3,5 milyar yıl önce, Ay'In tarihinin erken dönemlerinde patlayan bir volkanı veya volkanları besleyen erimiş lavın soğumasından kaynaklandığını düşünüyor.

ABD'deki Güney Methodist Üniversitesinden bir grup bilim insanı, Ay'ın Dünya'ya bakmayan uzak tarafındaki yüzeyin altında radyoaktif bir granit kayaç keşfetti. Araştırmacılar, bilim dünyasında dikkatleri üzerine çeken bulguları Nature dergisinde yayımladı. Çalışma, bu beklenmedik kaya oluşumunun Ay'ın uzun tarihine dair önemli ipuçları verebileceğini gösteriyor.

Futurism sitesinin haberine göre, araştırmacılar, yer altında keşfedilen granitinin varlığının, Ay'ın her zaman Dünya'dan uzağa bakan daha az çalışılmış karanlık yüzünün bir zamanlar bir veya birkaç volkan barındırdığını ortaya koyuyor. Ayrıca bilim insanları, bu volkanların 3,5 milyar yıl önce, Ay'ın tarihinin başlarında patladığını düşünüyor. 

Southern Methodist Üniversitesi profesörü ve Planetary Science Institute araştırmacısı olan ortak yazar Matthew Siegler yaptığı açıklamada, "Dünyada bulduğumuz herhangi bir büyük granit kütlesi, büyük bir volkan demetini besliyordu" dedi.

Siegler, batolit adı verilen soğuyan volkanların geride bıraktığı yer altı magmatik kaya birikintilerinin "yüzeyde besledikleri volkanlardan çok daha büyük" olduğunu ekledi ve devamında şöyle dedi: "Örneğin, Sierra Nevada dağları, Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında uzun zaman önce var olan bir volkanik zincirden kalan bir batolittir."

KEŞFİN ARKASINDAKİ YÖNTEM AÇIKLANDI

Radyoaktif Ay yatağının kimyasal yapısını belirlemek için araştırmacılar, bileşiğin jeotermal aktivitesini ölçmek için mikrodalga frekanslarını kullandılar. Verilerden, yatağın yalnızca granite atfedilebilecek belirli radyoaktif elementler içerdiğini çıkarabildiler. Yine de sonuçlar biraz sürpriz oldu. Ay'ın gizemli kayanın keşfedildiği bölgesi, bilinen bir volkanik kompleks içermesine rağmen, Ay'da nadiren granit bulunmuştur.

Bununla birlikte, yeni keşfedilen granit parçası oldukça büyüktür ve çapı 30 milin üzerindedir. Araştırmacılar makalede, "Bu özelliğin şaşırtıcı büyüklüğü ve coğrafi kapsamı, Ay'da olabileceğine inanılandan daha büyük, Dünya benzeri, evrimleşmiş bir granit sistemi ima ediyor" diye yazdı.

Etkileyici yeni bulgulara rağmen, bilim insanlarının cevaplardan çok soruları olabilir. Siegler, "Suyunuz yoksa granit yapmak aşırı durumlar gerektirir" dedi. "İşte susuz ve levha tektoniği olmayan bu sistemde granit var." diyerek bu sorulara cevap arayacaklarını vurguladı. 

(Kaynak: Futurism) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...