Çin’den ABD’ye karşı hamle… ‘Ay yarışında ben de varım’ dedi: Nükleer enerjiyle çalışan üs kuracak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çin’den ABD’ye karşı hamle… ‘Ay yarışında ben de varım’ dedi: Nükleer enerjiyle çalışan üs kuracak

TEKNOLOJİ Haberleri

Çin'in Ay keşif programının baş tasarımcısı Wu Weiren, Ay'ın güney kutbuna kurulacak olan Ay üssünün nükleer enerjiden güç alacağını duyurdu. Devlet televizyonu CCTV'ye yaptığı konuşmada, "Şimdi, Ay istasyonunun uzun vadeli, yüksek güçlü enerji taleplerini karşılamak için nükleer enerjiyi kullanan yeni bir sistem geliştiriyoruz" dedi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA’nın 50 yıl sonra Ay keşif programını yeniden başlatmasından ve Artemis 1 isimli görev için, şimdiye kadar geliştirilen en güçlü uzay roketi SLS’yi Ay’ın yörüngesine doğru fırlatmasından günler sonra Çin, Ay yarışında ‘ben de varım’ dedi. Çin, Ay'a insanlı seferlere başlamadan önce, nükleer enerji ile çalışan bir üssün yapımını 2028'e kadar tamamlamayı planlıyor.

Ay keşif programının baş tasarımcısı Wu Weiren, devlet televizyonu CCTV'ye yaptığı açıklamada, ülkenin Ay ve derin uzaydaki keşif faaliyeti planlarına ilişkin bilgiler verdi. On yıl içinde Ay'a insanlı seferler düzenlemeyi öngördüklerini belirten Weiren, öncesinde 2028'e kadar nükleer enerji ile çalışacak bir üs kurmayı hedeflediklerini ifade etti.

Weiren, Ay’a inşa edilecek nükleer reaktör hakkında teknik detay vermedi ancak daha önce ortaya çıkan gelişmelere göre, reaktör bir yıl boyunca yüzlerce eve yetecek 1 megavatlık elektrik üretebilecek.

Çin’den ABD’ye karşı hamle… ‘Ay yarışında ben de varım’ dedi: Nükleer enerjiyle çalışan üs kuracak

AY’DA NÜKLEER ENERJİ

Nükleer enerji, konumu veya mevcut güneş ışığı ne olursa olsun, sürekli ve güvenilir bir güç kaynağıdır. Birçok işlevinin yanı sıra aletlerin çalışması, su çıkarılması ve astronotların oksijen üretmesi için de enerji sağlayacak.

Çin’in Ay istasyonunun temel olarak, bir iniş aracı, bir hazne ve bir yörünge aracının yanı sıra nükleer enerji ile yüklenecek bir gezgin araçtan oluşacağı söyleniyor. Wu Weiren, gezgin aracın astronotlar tarafından sürülebileceğini söyledi ve ayrıca bu aracın, güneş enerjisiyle çalışan Çin’in Ay’daki Yutu-2 aracı gibi diğer iki araçtan daha büyük olacağını belirtti.

Nükleer enerjinin, ‘Ay yüzeyinden birçok kez havalanmak’ için tasarlanmış bir cihaz olan hazneye de güç sağlayabileceğini ve su aramak için bir kraterin sürekli gölgeli alanına girip çıkabileceğini ifade etti.

Nükleer enerji, istasyonun iletişim tesislerini destekleyecek, Dünya ile temas halinde kalacak ve ayrıca derin uzay görevleri için Dünya, Mars ve ötesi arasındaki sinyalleri iletecek.

ÇİN’İN AY KEŞİF PROGRAMI

Çin, 2019'da Chang'e 4 robotik aracını Ay'ın karanlık yüzüne indirerek bunu başarabilen ilk ülke olmuştu. Ardından 2021'de fırlatılan Chang'e 5 keşif aracı Ay'ın yüzeyinden topladığı kaya ve toprak örneklerini dünyaya ulaştırmıştı.

Wu Weiren, Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplamak üzere Chang'e 6, güney kutbunda keşif yapmak üzere Chang'e 7 görevlerinin planlandığını aktardı. 2028'de planlanan Chang'e 8 görevi ile Ay'ın güney kutbunda bir bilimsel araştırma istasyonunun temelini oluşturacak bir üs kurmayı hedeflediklerini kaydetti. İlerleyen yıllarda Çinli astronotlar ilk defa Ay'a ayak basacak. 

İstasyon daha sonra uluslararası bir bilimsel araştırma istasyonuna dönüştürülecek ve Çin, Rusya ve diğer potansiyel ortak ülkelerin astronotları zaman zaman burada çalışacak. 

Bununla birlikte, Ay'ın güney kutup bölgesi, Ay üsleri için popüler bir hedef haline geldi. Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya gibi ülkeler uzay karakollarını burada inşa etmeyi düşünüyor. Bu konuda Wu Weiren, "Çin, Ay'ın güney kutbunda böyle bir araştırma istasyonu kurmayı öneren ilk ülkeydi. Yaklaşık 89 derece güney enleminde, hem aletler hem de astronotlar için uzun operasyonları sürdürmek için arka arkaya 180 gün ışık alabilir." dedi. 

(South China Morning Post / AA) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...