Avrupa Uzay Ajansı, Ay astronotlarının hijyeni için endişeli

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Avrupa Uzay Ajansı, Ay astronotlarının hijyeni için endişeli

TEKNOLOJİ Haberleri

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), astronotların Ay görevlerinde giyeceği kıyafetlerin hijyeniyle meşgul. Uzay ajansı, mikrobiyal enfeksiyonlara karşı astronotları koruyacak bir kıyafet tasarlamaya çalışıyor.

ESA yaptığı yeni bir basın açıklamasında, Artemis isimli Ay keşif görevlerinde astronotların giyeceği kıyafetlerin hijyeniyle ilgili bilgi verdi. Artemis göreviyle birlikte ABD'li ve Avrupalı astronotların Ay'a gitmesi planlanıyor. İlk insanlı Artemis uçuşunun ise 2025'te gerçekleşmesi bekleniyor.

Zaman yaklaşırken, uzay ajansı, astronotların sağlığına yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Yürütücülüğünü Avusturya'nın üstlendiği bir projede bilim insanları, Artemis uçuşlarında astronotların giyeceği iç çamaşırların sağlıklı olması için çabalıyor. 

Planetary Exploration Textiles (PExTEx) olarak bilinen daha büyük bir ESA projesinin parçası olan Avusturya Uzay Forumu, uzay aracının aşırı koşullarında iç çamaşırı hijyenini ele alacak Mikrobiyal Aktiviteyi Azaltmak için Biyosidal Gelişmiş Kaplama Teknolojisi (BACTeRMA) olarak adlandırılan bir girişimin sorumlulusu. 

ESA'da malzeme mühendisi olarak görev yapan Malgorzata Holynska, "İç çamaşırınızı temiz tutmayı düşünün; deterjan, çamaşır makineleri ve kurutucular sayesinde günlük hayatımızda yeterince kolay bir iş. Ancak Ay'daki veya ötesindeki habitatlarda, uzay giysisinin iç kısımlarını düzenli yıkamak pratik olmayabilir." dedi. 

Avrupa Uzay Ajansı, Ay astronotlarının hijyeni için endişeli

(Görsel: ESA)

AY ASTRONOTLARININ SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞIYORLAR

Uzay giysisinin içini yıkamak zaten zorken, giysinin sert yapısı da zorluğu artırıyor. Üstelik giysilerin astronotlar arasında paylaşılma ihtimali hijyeni daha da kötü hale getiriyor. Gümüş ve bakır gibi geleneksel anti-mikrobiyal maddeler olsa da ESA, uzay giysilerinin içini bu tür malzemelerle kaplamanın astronotların cildini tahriş edebileceğini düşünüyor. 

BACTeRMA üzerinde çalışan bilim insanları, muammanın üstesinden gelmek için mikropların kendilerini korumaya çalışırken ürettikleri ve 'ikincil metabolitler' olarak bilinen kimyasal bileşikleri araştırıyor. Açıklamada, bu renkli bileşiklerin genellikle antibiyotik niteliklerine sahip olduğu belirtiliyor.

Avusturyalı bilim insanları, radyasyona, Ay tozuna ve insan terinin simülasyonlarına karşı test edilen 'biyosidal' malzemelerden oluşan 'bakteriyografik' bir koleksiyon oluşturmak için Vienna Textile Lab firması ile birlikte çalışıyor. 

Açıklamada, Avusturya Uzay Forumu'nun şu anda prototipik biyosidal ürünlerini bir uzay giysisi simülatöründe test ettiği ve gelecek yıl Ermenistan'da gerçekleşecek Mars görevi canlandırmasında kullanılabileceği belirtildi.

(Kaynak: Futurism) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...