Astronotların Ay yürüyüşünde giyecekleri kıyafet tanıtıldı: İşte Ay’ın yeni modası

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Astronotların Ay yürüyüşünde giyecekleri kıyafet tanıtıldı: İşte Ay’ın yeni modası

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA ve Axiom Space sonunda Artemis 3 astronotlarının Ay'da yürürken ne giyeceklerini tanıttı. İşte 2025 yılında Ay’a çıkması planlanan astronotların giyeceği kıyafet… 

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 2025 yılında Ay’a astronotlar göndermeyi planlıyor. Uzay ajansı, Ay’da yürüyüş yapacak ve veri toplayacak astronotların ne giyeceğini kararlaştırdı. Artemis 3 görevi için uzay taşımacılığı şirketi Axiom Space ile anlaşan ajans, astronotların giyeceği kıyafeti sergiledi. 

NASA ve Axiom Space, ekiplerin Ay'ın Güney Kutbu yakınlarındaki Ay yürüyüşleri için kullanacakları bir prototip uzay giysisini tanıttı. Söz verildiği gibi, tasarım daha geniş bir gövde tipi yelpazesini barındıracak şekilde tasarlandı. Ayrıca yeni Ay kıyafeti, eski Ay kıyafeti modellerinden daha esnek ve keşif araçları da bulunuyor. 

Astronotların Ay yürüyüşünde giyecekleri kıyafet tanıtıldı: İşte Ay’ın yeni modası

NASA AY KIYAFETİNİN ÖZELLİKLERİ

Ay kıyafetinin kaskına, HD kamera ve ışık entegre edilmiş. Astronotların giysiyi giyebilmeleri için ise yaşam desteği sunan sırt çantasındaki bir kapağı kullanmaları gerekecek. Eldivenler mikro yerçekiminde uzun süreli kullanım için tasarlanırken, eklem bölgeleri astronotların diz çökmesine ve çeşitli hareketleri kolayca yapabilmesine imkan sağlar. Ayrıca Ay’ın gölgeli soğuk alanlarından korunmak için kıyafet, genel olarak aşırı soğukla baş edebilmeye yönelik geliştirilmiştir. 

Bu arada, Artemis 3 görevinin astronotları görseldekinin aksine siyah uzay kıyafeti giymeyecek, bunun yerine beyaz renkli uzay giysisi giyecekler. Çünkü aşırı sıcaklıklardan korunmaları için beyaz renk tercih ediliyor. Şu andak siyah renkli prototip henüz tamamlanmış değil, üzerinden çalışılıyor. 

ARTEMIS 3 AY GÖREVİ 2025'TE BAŞLAYACAK

Artemis 3 görevinin planlanan tarihi Aralık 2025'te başlayacak. Apollo 17'nin 1972'de inişinden bu yana ilk defa Ay’a insan gönderilecek. Ayrıca 2025 yılında ilk defa Ay’a bir kadın ve siyahi bir astronot gönderilmiş olacak. 

Ay yüzeyine ulaşan iki astronot orada bir haftadan kısa bir süre kalacak ve keşif gezileri ve buz örneği toplama dahil olmak üzere dört defa Ay yürüyüşü gerçekleştirecekler. Diğer iki mürettebat üyesi ise, Orion kapsülünde kalacak ve SpaceX’in Starship roketiyle ekibin geri dönmesini sağlayacak.

(Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...