Astronotlar Mars ve Ay’da gözyaşlarını kullanarak ev yapabilecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Astronotlar Mars ve Ay’da gözyaşlarını kullanarak ev yapabilecek

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları, Dünya dışı gezegenlerde ve Ay’da yaşam aramaya devam ediyor. Öte yandan, bir grup bilim insanı ise Ay ve Mars’ta bir evin nasıl inşa edilebileceğini araştırıyor. İşte yeni bir yöntem… 

Bir grup araştırmacı, gelecekte bir gün astronotlar Ay ve Mars’ta yerleşim yeri kurmaya başlarsa nasıl ev inşa edebilecekleri üzerinde durdu. Araştırmacılar, Ay ve Mars'ta yaşam alanları inşa etmek için kullanılabileceğini ileri sürdükleri dünya dışı tozdan yeni bir tür ‘kozmik beton’ üretti. ‘StarCrete’ olarak adlandırılan bu malzeme, sıradan betondan iki kat daha dayanıklı. Üstelik pahalı inşaat malzemelerini dünya dışındaki yerlere taşıma ihtiyacını da ortadan kaldırıyor.

Söz konusu malzemeyi geliştiren ekip, Manchester Üniversitesinde çalışıyor. Aynı ekip daha önce Mars toprağını bağlamak için astronotların kan ve idrarını kullandıkları bir beton geliştirmiş fakat bunun büyük ölçekli projelerde pratik olmadığı görülmüştü.

Astronotlar Mars ve Ay’da gözyaşlarını kullanarak ev yapabilecek

PATATES NİŞASTASI VE TUZ KULLANILDI

Yeni StarCrete'te yapay Mars tozunu bağlamak için bunların yerine, her ikisi de uzay görevlerinde yaygın bulunan patates nişastası ve bir tutam tuz kullanılıyor.

Geleceğin Biyoüretimi Araştırma Merkezi'nde araştırma görevlisi olan çalışmanın lideri Dr. Aled Roberts, şu şekilde konuştu:

"Astronotlara gıda olarak nişasta üreteceğimizden bağlayıcı madde için insan kanı yerine bunu kullanmak daha mantıklı geldi. Ayrıca gelişmesi için hâlâ uzun yıllara ihtiyaç duyduğumuz mevcut yapı teknolojileri, ciddi miktarda enerji ve fazladan ağır iş makinesi gerektiriyor. Bu da bir görevin maliyet ve karmaşıklığını artırıyor. StarCrete'in bunların hiçbirine ihtiyaç duymaması, görevi basitleştirerek daha ucuz ve daha uygulanabilir hale getiriyor. Zaten astronotlar da muhtemelen yara kabuğu ve idrardan yapılmış evlerde yaşamak istemez.”

TUZ YERİNE GÖZYAŞI KULLANILABİLECEK

Bilim insanları 25 kilogram ağırlığındaki bir çuval patates cipsinin yaklaşık yarım ton StarCrete, yani yaklaşık 213 tuğla üretmeye yetecek kadar nişasta içerdiğini buldu. Çalışmanın daha da dikkat çeken yanı ise, bu malzemeyi güçlendirmek için gereken tuzun astronotların gözyaşlarından ya da Mars yüzeyindeki bileşiklerden elde edilebilecek olması.

StarCrete'i geliştirmeyi ve test etmeyi sürdürmek için DeakinBio adlı bir girişim kuran ekip, bu ürünün normal betona çevresel açıdan daha sürdürülebilir bir alternatif sunduğunu belirtti. Ayrıca Dünya'daki binalarda kullanılma potansiyeli taşıdığını da sözlerine ekledi.

Araştırma, Open Engineering adlı bilimsel dergide, "StarCrete: a starch-based biocomposite for off-world construction" (StarCrete: Dünya dışındaki inşaatlar için nişasta bazlı bir biyokompozit) başlığıyla yayımlandı.

(Independent) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...