Asteroit Bennu örnekleri açıldı! NASA'dan bilim dünyasını kıpır kıpır eden açıklama

Düzenleyen: / Kaynak: Live Science
- Güncelleme:
Asteroit Bennu örnekleri açıldı! NASA'dan bilim dünyasını kıpır kıpır eden açıklama

TEKNOLOJİ Haberleri  / Live Science

OSIRIS-REx uzay aracı tarafından toplanan Bennu asteroidinden alınan örnek, ABD'nin başkenti Washington D.C.'deki Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nde ilk defa kamuoyuna açıldı. Eylül ayında Dünya'ya getirilen toz ve kaya parçası örneklerini görmek için etkinliğe büyük bir kalabalık katıldı.

Dünyamız için potansiyel olarak tehlikeli asteroit sınıfında yer alan Bennu, yaşam izleri barındırıyor mu? Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi, NASA'nın uzay aracının Bennu'dan toplayarak eylül ayında Dünya'ya getirdiği örnekleri sergiledi.

OSIRIS-REx uzay aracının topladığı 100 ila 250 gram ağırlığındaki kaya parçası ve tozlardan oluşan örneklerde, yaşamın en eski öncüllerinden bazı elementleri içerdiği düşünülüyor. Ayrıca bu örnekler, bir NASA göreviyle elde edilen ilk uzay kayası parçası olarak da kayıtlara geçti.

Öte yandan, OSIRIS-REx görevinde çalışan müzenin meteor küratörü Tim McCoy, "Artık su açısından zengin atmosferimize veya gezegenimizin her köşesini dolduran hayata maruz kalmadan Dünya'ya dönen Bennu örnekleri, yaşamın eşsiz gezegenimizi oluşturmasından önce bize su ve organik maddeler hakkında bilgi verme sözünü taşıyor." dedi. 

Asteroit Bennu örnekleri açıldı! NASA'dan bilim dünyasını kıpır kıpır eden açıklama

NASA, BENNU ÖRNEKLERİNİ DÜNYA'YA GETİRDİ 

7 yıllık, 6,4 milyon kilometrelik gidiş-dönüş yolculuğunun ardından OSIRIS-REx uzay aracının kapsülü, paraşütünü açarak ABD Utah'ta çöle iniş yaptı. Ardından örneklerin bulunduğu uzay aracı birimi, Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ne nakledildi. Daha sonra bilim insanları, asteroidin yaşama el verişli olup olmadığını öğrenmek için gerekli elementleri aramaya başladı.

Washington DC'deki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nden yönetici Kirk Johnson, "OSIRIS-REx görevi, gezegenimizi benzersiz kılan şeylere ışık tutmayı vaat eden inanılmaz bir bilimsel başarıdır. NASA'daki ortaklarımızın yardımıyla, bu önemli örneklerden birini ilk defa halka sergilemekten gurur duyuyoruz." dedi. 

Bennu, 2182 yılında Dünya'ya çarpma ihtimali 2.700'de 1 olan, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroittir; bu ihtimal, bilinen herhangi bir uzay nesnesi arasındaki en yüksek risk. Ancak bilim insanları, uzay kayasının içinde nelerin sıkışıp kaldığıyla daha çok ilgileniyor, yani Dünya'daki yaşama benzer bir canlılığa ev sahipliği yapıyor olabilir mi? 

Asteroit Bennu örnekleri açıldı! NASA'dan bilim dünyasını kıpır kıpır eden açıklama

KARBON BAKIMINDAN OLDUKÇA ZENGİN 

NASA Yöneticisi Bill Nelson, alınan örneklerin Dünya'ya getirilmesi hakkında yaptığı basın toplantısında şöyle demişti: "Bu, şimdiye kadar Dünya'ya dönen en büyük karbon bakımından zengin asteroit örneğidir. Karbon ve su molekülleri tam da bulmak istediğimiz elementler. Bunlar kendi gezegenimizin oluşumunda çok önemli elementler ve hayata yol açabilecek elementlerin kökenlerini belirlememize yardımcı olacak."

Dünya'daki su, gezegenin kendisinden daha yaşlıdır ve buraya muhtemelen asteroit ve kuyruklu yıldız çarpmaları sonucu gelmiştir. Ancak asteroitlerin Dünya'ya getirdiği tek malzeme muhtemelen su değildi. Yaşamın yapı taşları da muhtemelen bir uzay kayasıyla bir araya geldi. 

Bennu, B tipi bir asteroittir; bu, yüksek miktarda karbon ve potansiyel olarak Dünya'da yaşamın ortaya çıktığı zaman mevcut olan ilkel moleküllerin çoğunu içerdiği anlamına gelir. Bu yapı taşlarından bazıları (RNA'nın nükleobazlarından biri olan urasil gibi) yakın zamanda Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı'nın 2020'de kaya örneğiyle Dünya'ya dönen Hayabusa2 uzay aracı tarafından asteroit Ryugu'da bulundu. OSIRIS-REx görevindeki bilim insanları, Bennu örneğinde Dünya biyolojisi için başka potansiyel öncüller bulmayı umuyor.

Örnek, Bennu'nun sarp yüzeyinde yaklaşık iki yıl boyunca iniş alanı arandıktan sonra toplandı. Asteroitle temas ettiğinde OSIRIS-REx, hem inişi sürdürmek hem de aracın asteroit boyunca batmasını önlemek için Touch-and-Go Sample-Acquisition Mechanism (Dokun ve Git Örnek Toplama Mekanizması) bir nitrojen patlaması ateşledi. Patlama, aracın etrafında kayalar ve toz oluşmasına neden oldu ve bu kayalık kalıntıların bir kısmı OSIRIS-REx'teki bir kutuya düştü.

OSIRIS-REx'in iticilerinin ateşlemesiyle araç Bennu'dan kalktı. Uzay aracı, Mayıs 2021'de asteroitten ayrılmadan önce bir dizi uçuş gerçekleştirdi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Live Science
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...