'Asrın gıdası' deniliyor... Astronot yiyeceği olarak bilinen spirulinaya yerli dokunuş: Yurt dışına pazarlanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Asrın gıdası' deniliyor... Astronot yiyeceği olarak bilinen spirulinaya yerli dokunuş: Yurt dışına pazarlanıyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Sakarya Üniversitesi bünyesinde laboratuvar ortamında yaklaşık 5 yıldır alg kültür yetiştiriciliği üzerinde çalışmalarını sürdüren akademisyen ve öğrenciler, geçtiğimiz mayıs ayında ‘astronot yiyeceği’ denilen ‘spirulina’ üretimine başladı. Spirulina, NASA bilim insanları tarafından astronotların sağlıklı beslenmesi için kullanılıyor.

Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuba Ongun Sevindik ve öğrencileri tarafından havuzlarda yetiştirilen spirulina, özel kağıtlarda kurutularak toz haline getirilip bir firma aracılığıyla yurt içi ve yurt dışı pazarına sunuluyor. Ekip, mevcut şartlarda aylık toz halinde ortalama 10 kilogram ürün elde edilen spirulinanın üretimini yaygınlaştırmayı hedefliyor. 
DAHA AZ BESİNLE DAHA FAZLA GÜÇ
Prof. Dr. Tuba Ongun Sevindik, AA’ya yaptığı açıklamada spirulinanın tarihine değindi. 1950'lerde Afrika'da Çad Gölü'nde yaşayan yerlilerin çok fazla besin tüketmemelerine rağmen sağlıklı ve güçlü olmaları bilim insanlarının dikkatini çekmiş, araştırmalar sonucunda spirulina yosunu tüketiminin etkili olduğu anlaşılmış. 
Prof. Dr. Tuba Ongun Sevindik, spirulinayı nasıl yetiştirdiklerini de anlattı. Alglerin belirli bir yoğunluğa ulaştıktan sonra süzme işlemine tabi tutulduğunu aktararak, "Süzme işleminin sonucunda da özel hazırlanmış bezlerde kurutma işlemini gerçekleştiriyoruz. Kurutma işlemi sonrası kabuk haline dönüşüyorlar. Bu kabukları da toz haline getirerek ticari olarak satılabilir hale getiriyoruz." diye konuştu.
Bu besinin halk arasında da birincil olarak besin takviyesi, kozmetik sektöründe de yan ürün olarak kullanıldığından bahseden Sevindik, bir firma aracılığıyla ürünün yurt içi ve yurt dışı pazarına sunulduğunu belirtti. Devamında ise, “Yetiştirdiğimiz ürünler besin içeriği açısından yüksek olduğundan ülke ekonomisinin de bundan gelir elde etmesini umuyoruz. Aslında yaptığımız çalışma bir pilot çalışma. SAÜ ve bizim aracılığımızla ülke çapında duyurulmasını ve böylece ileride besin amaçlı kullanılmak üzere bu projenin yaygınlaştırılmasını düşünmekteyiz. Bu ürün ticari olarak kullanılan bir besin takviyesidir. Özellikle 50 yaş üzerindekiler, bu ürünü çoğunlukla kullanıyor. Vejetaryenler ve sporcular kullanıyor. Ayrıca çocukların ve hamilelerin kullanımıyla ilgili hiçbir kısıtlama yok. Gönül rahatlığıyla bu ürünü kullanabiliyorlar. Bu sebeple yurt dışı pazarı çok gelişmiş." dedi. 
‘SÜPER BESİN’
Bitkinin Afrika'da, Uzak Doğu'da, Amerika'da yetiştiricilik alanları bulunduğuna, Türkiye'de de küçük ölçekte yetiştiricilik faaliyetlerinin sürdüğüne değinen Sevindik, şu bilgileri verdi:
"Bu yosun, Dünya Sağlık Örgütü, UNESCO, FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi) tarafından 'süper besin, geleceğin besini' olarak adlandırılmaktadır. İklim değişikliğiyle tarım arazilerinde meydana gelebilecek verimsizlik ve insan popülasyonunun artması sonucu, ileride yetiştiriciliği kolay ve ucuz şekilde elde edilebilen bir besin ihtiyacı oluşmaktadır. Spirulinanın da bu ihtiyacı karşılayacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda kültür alınması kolay olduğundan NASA ve Avrupa Uzay Ajansı, ileride yıllar sürecek uzay misyonlarında bu algın uzay mekiği içinde kültüre alınmasını ve yetiştirilmesini planlanmaktadır."
Ürünün kuru ağırlığının yüzde 70 oranında protein içeriğine sahip olduğunu belirten Sevindik, Spirulinanın önemli miktarda A, B, C, D ve E vitaminlerini de içerdiğini söyledi. Sevindik, "Çinko, bakır, fosfor, demir, kalsiyum gibi mineraller ile farklı çeşitte yağ asitlerini içermektedir. Omega 3, 6 ve 9'u içeriyor. Aynı zamanda anne sütünde bulunan bir çeşit proteini de yapısında bulundurmaktadır. İnsanlar açısından sağlık yönünde faydaları üzerine çok sayıda makale bulunmakta. Bu makalelere baktığımız zaman antikanserojen, antiviral, antioksidan özelliklerinin çok yüksek olduğu ve bu konuda yapılan çalışmaların fazla olduğunu görmekteyiz. Diyabet hastalarında kan şekerini düzenleyici olarak kullanılmaktadır. Kötü kolesterolü düşürdüğü, iyi kolesterolü yükselttiği tespit edilmiştir. Yaşlanmayı geciktirici, hücre yenilenmesini teşvik edici özellikleri tespit edilmiştir." dedi. 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...