Apple'ın tedarikçisi Foxconn'dan Hindistan'a 'çip darbesi'

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Apple'ın tedarikçisi Foxconn'dan Hindistan'a 'çip darbesi'

TEKNOLOJİ Haberleri

Teknoloji devi Apple başta olmak üzere birçok şirketin tedarikçisi Foxconn, Hindistan madencilik devi Vedanta ile ülkede bir çip üretim tesisi kurmak için yaptığı 19.5 milyar dolarlık anlaşmadan çekildi.

Foxconn'un Hindistan'da fabrika kurmaktan vazgeçmesi, şirketin planı duyurmasından sadece bir yıldan bile kısa bir süre sonra geldi. Foxconn ve Hindistan madencilik devi Vedanta, söz konusu fabrikayı, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin memleketi Gujarat'ta kurmayı planlıyordu. Bazı analistler, bu vazgeçişi, Hindistan'ın teknoloji endüstrisi hedeflerine vurulan önemli bir darbe olarak yorumladı. 

Tayvan merkezli Foxconn ise yaptığı açıklamada, "Her iki taraf da projenin yeterince hızlı ilerlemediğini kabul etti. Sorunsuz bir şekilde üstesinden gelemediğimiz zorlu boşlukların yanı sıra projeyle ilgisi olmayan dış sorunlar da vardı." diyerek projede aksaklıklar olduğunu kabul etti. Foxconn, BBC'ye yaptığı açıklamada da, kararın projenin tüm mülkiyetini üstlenen Vedanta ile 'karşılıklı anlaşma' sonucunda alındığını söyledi. Yeni Delhi merkezli Vedanta ise, "Hindistan'ın ilk çip fabrikasını kurmak için diğer ortakları belirlediğini" ifade etti. 

ANALİSTLER BAŞKA BAKAN BAŞKA YORUMLADI

Öte yandan, küresel danışmanlık şirketi Albright Stonebridge Group'tan Paul Triolo'nun değerlendirmesi dikkat çekti: "Foxconn'un sürpriz şekilde çekilmesi, Hindistan'ın yarı iletken (çip teknolojisi) hedeflerine önemli bir darbe oldu. Çekilmenin görünen nedeni, net bir teknoloji ortağının ve ortak girişimin yolunda ilerlememesidir. Her iki taraf da büyük ölçekli bir yarı iletken üretim operasyonunu geliştirme ve yönetme konusunda önemli bir deneyime sahip değildi."

Hindistan Elektronik ve Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Devlet Bakanı Rajeev Chandrasekhar, Twitter'daki paylaşımında, Foxconn'un kararının 'Hindistan'ın yarı iletken fabrikasyon hedefleri üzerinde hiçbir etkisi olmadığını' söyledi. Chandrasekhar, Foxconn ve Vedanta'nın ülkedeki 'değerli yatırımcılar' olduğunu ve 'artık Hindistan'daki stratejilerini bağımsız olarak sürdüreceklerini' sözlerine ekledi.

HİNDİSTAN ÇİN'E RAKİP OLMAK İSTİYOR

Hindistan hükümeti, çip yapım endüstrisini desteklemek için stratejiler üzerinde çalışıyor. Geçen yıl, yabancı yonga üreticilerine daha az bağımlı hale gelmek amacıyla sektöre daha fazla yatırımcı çekmek için 10 milyar dolarlık bir fon oluşturdu. Başbakan Modi'nin 2014 yılında başlattığı amiral gemisi 'Hindistan'da Üret' planı, ülkeyi Çin'e rakip olacak küresel bir üretim merkezine dönüştürmeyi amaçlıyor.

Son yıllarda, birkaç başka firma Hindistan'da yarı iletken fabrikaları kurma planlarını açıkladı. Geçen ay ABD'li şirket Micron, Hindistan'da bir yarı iletken montaj ve test tesisi inşa etmek için 825 milyon dolara kadar yatırım yapacağını açıklamıştı. Micron, Gujarat'taki yeni tesisin inşaatına bu yıl başlanacağını söyledi. Projenin bölgede doğrudan 5 bin küsur yeni iş imkanı ve 15 bin kişiye istihdam oluşturması bekleniyor. 

(Kaynak: BBC)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...