Apple’dan AirDrop’a güvenlik önlemi: ‘10 dakika herkes’

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Apple’dan AirDrop’a güvenlik önlemi: ‘10 dakika herkes’

TEKNOLOJİ Haberleri

Teknoloji devi Apple’ın iOS 16.1.1 ve iOS 16.2 beta güncellemelerinde yeni bir güvenlik seçeneği keşfedildi. Bu özellik AirDrop’a gelecek ve kullanıcıların istenmeyen dosya almasının önüne geçecek.

Apple cihazlar arasında dosya paylaşımına yarayan AirDrop özelliği özellikle iPhone kullanıcılarının favori Apple özelliklerinden biri. Ancak AirDrop’ta herkesten dosya almaya izin veren seçenek açık unutulduğunda zaman zaman tehlikelere yol açabiliyor. Bunun bir örneği geçtiğimiz haftalarda Türkiye’deki bir havayolu şirketinin uçuşunda yaşandı. Uçakta bulunan bir kişi AirDrop üzerinden uçaktaki diğer yolculara yanan bir uçak fotoğrafı gönderdi. Telefonlarına gelen görüntüyle paniğe kapılan yolcular, durumu uçuş görevlilerine bildirdi ve uçuş iptal edildi. 

Apple, yaşanan onlarca AirDrop vakası üzerine harekete geçti. Şirket, Çin'de AirDrop’a ‘10 Dakika Boyunca Herkes’ seçeneği ekleyerek iPhone kullanıcılarının kablosuz olarak yabancılardan dosya alma süresini sınırlandırmaya başladı. Bu seçeneğin, Çin’deki protestocuların hükümet karşıtı materyalleri yaymak için AirDrop kullanmasından sonra eklendiği bildirildi.

Apple’dan AirDrop’a güvenlik önlemi: ‘10 dakika herkes’

IPHONE'A YENİ AIRDROP SEÇENEĞİ

AirDrop'un normalde 'Alma Kapalı', 'Yalnızca Kişiler' ve 'Herkes' dahil olmak üzere üç seçeneği vardır. 'Herkes' seçeneği seçildiğinde, yakın mesafedeki herhangi bir iPhone kullanıcısı size AirDrop üzerinden bir dosya göndermeyi deneyebilir. Bir kişi iPhone’unuza dosya göndermeye çalıştığında ekranda herhangi bir zaman sınırı olmaksızın dosya aktarımını kabul etme veya reddetme seçeneği belirir. 

Çin'de Apple, 'Herkes' seçeneğini, 10 dakika sınırı olan '10 Dakika boyunca Herkes' ile değiştirdi. Bu süre geçtikten sonra AirDrop otomatik olarak "Yalnızca Kişiler" ayarına geçmeye başladı. 

Apple, istenmeyen dosya paylaşımını azaltmak amacıyla yeni AirDrop seçeneğini önümüzdeki yıl küresel olarak kullanıma sunmayı planladığını açıkladı. Özelliğin 2011'de kullanıma sunulmasından bu yana, bazı iPhone kullanıcıları, özellikle alışveriş merkezleri ve uçaklar gibi kalabalık alanlarda, AirDrop aracılığıyla yabancılar tarafından uygunsuz fotoğraflar alarak şikayetçi olmuştu.

’10 dakika boyunca herkes’ seçeneğinin ne zaman Çin dışındaki ülkelerde de başlatılacağı henüz belli değil. Hatta Apple'ın bu zaman sınırını Çin dışında sunacağını söylemek bile zor. 

(MacRumors) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...