Apple’da iPhone 14 Pro krizi! Endişelendiren açıklamalar peş peşe geldi: 6 milyonluk açık fiyatlara yansıyabilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Apple’da iPhone 14 Pro krizi! Endişelendiren açıklamalar peş peşe geldi: 6 milyonluk açık fiyatlara yansıyabilir

TEKNOLOJİ Haberleri

Teknoloji devi Apple’da iPhone 14 üretim krizi büyüyor. Çin’in Zhengzhou kentindeki dünyanın en büyük iPhone üretim ve montaj fabrikasında devam eden koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle üretim büyük ölçüde azalırken, Apple siparişlere nasıl yetişeceğini kara kara düşünüyor. Peki, iPhone 14 Pro fiyatları artabilir mi? İşte son gelişmeler… 

Eğer Apple’ın en yeni akıllı telefonlarından iPhone 14 Pro modelini satın almak istiyorsanız biraz beklemeniz gerekecek. Çünkü Türkiye’de zaten oldukça yüksek fiyatlardan satışa çıkan iPhone 14 Pro modelleri üretim ve tedarik sorunlarıyla da karşı karşıya. Yani artık parayı veren de iPhone 14 Pro alamayacak, daha doğrusu iPhone 14 Pro’nun eline ulaşması için 30 günü aşkın bir süre bekleyecek. Ayrıca Çin’in Şanghay kentindeki büyük ölçekli karantina protestoları, MacBook üretimini potansiyel olarak riske atabilir.

Apple'ın Çin'in Zhengzhou kentindeki dünyanın en büyük iPhone üretim tesisinde geçen hafta şiddetli protestolar patlak verdi. Binlerce çalışan, COVID-19 karantinası nedeniyle fabrikayı terk etmeye çalıştı ve polislerle fabrika çalışanları arasındaki gerilim tırmandı. Sosyal medyada yayınlanan birçok videoda, işçilerin fabrikadan kaçmaya çalıştığı görüldü. Son birkaç haftadan beri Çin, ülke çapında bir dizi pandemi kısıtlaması başlattı. Ancak görünen o ki halkın bir kısmı bu kararlara karşı çıkıyor ve nihayetinde iPhone 14 Pro üretimi de durdu.

Pek çok ülkede, iPhone 14 Pro ve 14 Pro Max modelleri 28 Aralık'tan önce teslim edilemeyecek. Daha da kötüsü, Pro akıllı telefonlar 2023 Ocak ayının başlarına kadar piyasada olmayacak. iPhone 14 ve 14 Plus ise bu hafta veya belki de önümüzdeki hafta satışa sunulacak. Gerçek şu ki, iPhone 14 Pro ve 14 Pro Max modelleri kapış kapış satılırken, iPhone 14 ve 14 Plus kullanıcıların ilgisini çekemedi.

iPhone 14 Pro ve 14 Pro Max için teslimat sürelerinin artmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bununla birlikte Apple’ın muhtemelen Hindistan'daki akıllı telefon üretimini artırmaya çalışacağı bekleniyor.

6 MİLYON ADET IPHONE 14 PRO AÇIĞI

Bloomberg News’in, montaj faaliyetlerine yakın bir kişiye dayandırdığı haberine göre, Apple’da 6 milyon adet iPhone 14 Pro açığı bulunuyor. Haberde, “Apple Inc.'in ana üretim merkezi Zhengzhou'daki kargaşanın bu yıl 6 milyon iPhone Pro birimine yakın bir üretim açığıyla sonuçlanması muhtemel” ifadeleri kullanıldı.

Apple’da iPhone 14 Pro krizi! Endişelendiren açıklamalar peş peşe geldi: 6 milyonluk açık fiyatlara yansıyabilir

Geçtiğimiz hafta yayınlanan haberlerde ise, Kasım ayı üretiminin amaçlanandan neredeyse üçte bir daha düşük olabileceği ileri sürülmüştü. Bu noktada merak edilen ve şu anda bilinmeyen konu, fabrikanın sahibi Foxconn şirketinin üretimi ne kadar çabuk rayına oturtabileceği. Şirket bunu 2023'ün başlarında yapmayı umuyor ancak son haberler işlerin daha iyiye değil daha da kötüye gidebileceğini vurguluyor.

iPhone 14 Pro’nun Türkiye’de 39 bin 999 TL’den başlayan fiyatlarla satıldığını belirtelim.

IPHONE FABRİKASINDA NE OLDU?

Kasım ayının ilk haftalarında, Çin’de bulunan ve dünyanın en büyük iPhone üretim tesisi olarak gösterilen Foxconn’a ait fabrikada ve çevresinde COVID-19 vakalarının patlak vermesi üzerine sıkı karantina kuralları uygulanmaya başlandı. İşçiler, enfeksiyonların tesis içinde yayılmaya devam ettiğinden ve yeterli gıda ve ilaç bulunmadığından şikayet etti. Pek çok işçi, fabrikadan ayrılmayı ve memleketlerine dönmeyi seçti.

Foxconn başlangıçta işçileri kalmaya ikna etmek için ikramiye teklif etti ve bu işe yaramayınca ikramiyeyi on katına bile çıkardı. Ancak enfeksiyonlar yayılmaya devam edince tesisteki karantinanın kapsamı da genişledi ve karantina kuralları arttı.

Yeni işe alınan işçiler, kendilerine vaat edilen ikramiyelerin ödenmediğinden şikayet ederek protestolara başladı. Foxconn daha sonra ikramiyeler konusunda ‘teknik bir hata’ yaptığını kabul etti ve düzeltme sözü verdi. Ayrıca şirket, artık fabrikada çalışmak istemeyen yeni işe alınanlar için bir çıkış ödemesi teklif etti ve iddialara göre 20 binden fazla işçi bunu kabul ederek işten ayrıldı.

(GizChina / 9to5Mac) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...