Apple hatasını kabul etti: MacBook sahiplerine toplam 50 milyon dolar tazminat ödeyecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Apple hatasını kabul etti: MacBook sahiplerine toplam 50 milyon dolar tazminat ödeyecek

TEKNOLOJİ Haberleri

Temmuz ayında Apple, 2015 ile 2019 yılları arasında MacBook bilgisayarlarında kullanılan hatalı kelebek klavyelerle ilgili bir toplu davayı çözmek için 50 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Sonunda şirket, tazminat almaya hak kazanan MacBook Pro sahiplerine e-posta atmaya başladı.

Teknoloji devi Apple’ın 2015 ile 2019 yılları arasında piyasaya sürdüğü MacBook bilgisayarlarda kullanılan kelebek klavye tasarımının hatalı çıkması nedeniyle şirkete yönelik toplu dava açılmıştı. 'iPhone' telefon ve 'Mac' bilgisayar ürünleriyle tanınan şirket, hatalı MacBook bilgisayarları satın alan kullanıcılara tazminat ödemeyi kabul etti. ABD merkezli teknoloji üreticisi, ödeme alacak kullanıcılara e-posta atarak bilgilendirme yaptı.

Apple, söz konusu e-postada şu ifadelere yer verdi:

“Sevgili MacBook Sahibi,

Bu e-postayı, daha önce MacBook dizüstü bilgisayarınızla ilgili olarak firmamıza ulaştığınız için alıyorsunuz. 28 Kasım 2022'de mahkeme, ‘Butterfly’ klavyesini tamir ettiren MacBook alıcılarının yararına olacak ülke çapında 50 milyon dolarlık anlaşma için ön onay verdi. Anlaşma, uygunluk, onay süreci ve seçenekleriniz hakkında daha fazla bilgiyi www.KeyboardSettlement.comadresinde bulabilirsiniz.”

Satın alma tarihinden itibaren dört yıl içinde Apple'dan en az iki arka kapak değiştiren MacBook sahipleri, '1. Grup Anlaşma Sınıfı Üyeleri' olarak kabul edildi ve anlaşmayla ilgili bir e-postanın yanı sıra otomatik bir ödeme alacak.
Tek bir arka kapağı değiştirilen MacBook Pro sahiplerinin, tazminat almak için bir talep formu göndermeleri gerekiyor ve bunlar, '2. Grup Anlaşma Sınıfı Üyeleri' olarak kabul edildi. Tuş takımını değiştirmiş olanlar ise 'Uzlaşma Sınıfı Üyeleri' olarak tanımlandı ve talep formu gönderebilecekleri ifade edildi.

APPLE 395 DOLAR ÖDEYECEK

Apple’ın yapacağı ödemelerin miktarı da belli oldu. İki veya daha fazla arka kapak değiştirenlere 395 dolara kadar ödeme yapılacak ve ödemenin miktarı tamir sayısına göre değişecek. Tazminat alabilecek MacBook sahipleri, taleplerini 6 Mart 2023'e kadar iletebilecek ve 16 Mart 2023'te nihai karar verilecek.

2018 yılında bir grup kelebek klavyeli MacBook Pro sahibi Apple’a karşı dava açmıştı. Davacılar, teknoloji şirketinin MacBook ürünleri satmaya devam etmek için kusuru tüketicilerden gizlediğini iddia etti.

2015 ile 2019 yılları arasında Mac'lerde kelebek klavyeler kullanıldı ve Apple, dayanıklılığı artırmak için tasarımı birkaç defa değiştirse de, tasarımdaki bir kusur, kelebek mekanizmasını arızaya açık hale getirdi. Bu dört yıl boyunca binlerce müşteri tekrarlayan tuş, yapışan tuş ve tam klavye hataları gibi kusurlarla karşılaştı.

Apple, Haziran 2018'de MacBook, MacBook Pro ve MacBook Air modellerinin satın alımından sonraki dört yılı kapsayan yeni bir klavye onarım programı başlattı. Ancak bu onarım programında Apple, kelebek klavyeleri başka bir kelebek klavyeyle değiştirdiği için gerçek bir sorun giderme yapmadı.

Apple nihayetinde kelebek mekanizmasını ortadan kaldırdı ve artık tüm Mac'ler çok daha dayanıklı ve küçük kırıntılara ve toza dayanabilen bir scissor switch klavye kullanıyor.

(MacRumors)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...