Popüler yöntem için iPhone yerine Android'i tercih edenlere kötü haber: Yandan yükleme tarihe karışıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Popüler yöntem için iPhone yerine Android'i tercih edenlere kötü haber: Yandan yükleme tarihe karışıyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Dünyanın en yaygın işletim sistemi Android’e ilişkin yeni bir iddia teknoloji dünyasının gündemine oturdu. Android'in bir sonraki sürümü, bazı durumlarda eski uygulamaları yüklemenizi engelleyebilir. Bu durum, yandan yükleme konusunda özgürlük tanıdığı için iPhone yerine Android'i tercih edenleri üzecek.

9to5Google teknoloji sitesi, Android 14'ün kullanıcıların işletim sisteminin minimum sürümünü hedeflemeyen uygulamaları yandan yüklemesini (yani Play Store dışından yüklemesini) engelleyeceğini belirten bir kod değişikliği tespit etti. Google’ın bunu kötü amaçlı yazılım ihtimalini azaltma amacıyla yapacağı aktarıldı.

Yıllardır Google Play Store yönergeleri, Android geliştiricilerinin uygulamalarını Android platformunun en son özelliklerini ve güvenlik önlemlerini kullanacak şekilde güncel tutmasını sağlıyor. Daha bu ay, yeni listelenen Play Store uygulamalarının en azından Android 12'yi hedeflemesini gerektiren yönergeler güncellendi. Bu noktaya kadar, bu minimum API düzeyi gereksinimleri yalnızca Google Play Store'a yönelik uygulamalar için geçerliydi.

Bir geliştirici, daha eski bir sürüm için bir uygulama oluşturmak isterse, bunu yapabilir ve kullanıcılarından APK dosyasını manuel olarak yandan yüklemelerini isteyebilir. Benzer şekilde, yönergeler değiştikten sonra bir Android uygulaması güncellenmemişse, Play Store uygulamayı daha önce bir kez yüklemiş olanlara sunmaya devam eder.

ANDROID 14’TE YANDAN YÜKLEMEYE İZİN VERİLMEYECEK

Yeni yayınlanan bir kod değişikliğine göre ise, Android 14, API gereksinimlerini daha sıkı hale getirerek eski uygulamaların yüklenmesini tamamen engelleyecek şekilde ayarlandı. Bu değişiklik, kullanıcıların belirli APK dosyalarını yandan yüklemesini ve uygulama mağazalarının aynı uygulamaları yüklemesini engelleyecek. 

Google, bu eski uygulamaları engelleyerek, kötü amaçlı yazılım uygulamalarının Android'de yayılmasını engellemeyi amaçlıyor. Değişiklikten sorumlu geliştirici, bazı kötü amaçlı yazılım uygulamalarının, yalnızca yeni uygulamalarda uygulanan belirli korumaları atlamak için kasıtlı olarak Android'in eski sürümlerini hedeflediğini belirtiyor.

UYGULAMALAR EN AZ ANDROID 12 İLE ÇALIŞACAK

Google, kötü amaçlı yazılım geliştiricilerinin yeni sürümlerdeki güvenlik önlemlerinden kaçınmak için Android'in eski sürümlerini hedefleyemeyeceğini belirtiyor. Teknoloji şirketi, Play Store'daki uygulamaların en az Android 12'yi hedeflemesini zaten şart koşuyor.

Uygulamaları yandan yüklemek bazı kullanıcılar için iPhone yerine Android tercih etmenin başlıca sebebidir. Yandan yükleme sayesinde resmi mağazada bulunmayan uygulamaları yüklemek mümkün oluyor. Ancak kötü amaçlı yazılım geliştiricileri Play Store'dakinden daha az kısıtlama olduğu için sıklıkla yandan yükleme yöntemini kullanıyordu. Eski uygulamaların engellenmesi, kötü amaçlı yazılımlara kesin olarak son verecek olmasa da platformun genel güvenliğini sıkılaştırabilir.

(9to5Google / Engadget)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...