Aman telefonunuzu kaybetmeyin!

Aman telefonunuzu kaybetmeyin!

TEKNOLOJİ Haberleri

Kaybettiğiniz veya çaldırdığınız telefonunuzu bulan kişilerin %93'ü telefondaki size ait yüklenmiş bütün bilgileri detaylı bir şekilde inceliyor, hatta kopyalıyorlar.

Teknolojiden ziyade günümüzde insanların vazgeçilmezi haline gelen cep telefonları artık vazgeçilmez bir ihtiyaç malum. Ama ya kaybederseniz, işte o zaman çok büyük sorunlarlar karşılaşmak mümkün. Yani bildiğimiz kadarıyla baktığımızda çalıntı veya kayıp telefon kullanmak zaten suç. Fakat birde işin teknolojik hırsızlık boyutu var. İnternet ve bilişim güvenli firması Symantec'in yaptığı bir araştırma aslında durumun daha vahim olduğunu ortaya çıkarmış. Kaybettiğiniz veya çaldırdığınız telefonunuzu bulan kişilerin %93'ü telefondaki size ait yüklenmiş bütün bilgileri detaylı bir şekilde inceliyor, hatta kopyalıyorlar. Özel fotoğraflarınız, banka ve kişisel tüm bilgileriniz bu durumda büyük risk altında. Hatta şifreleriniz bile. Daha ilginç olanı ise bu orana telefonunuzu sizi bulup geri iade eden kişiler de dahil. Bu kişilerin çok büyük bir kısmı sosyal medya profillerinize ve kişisel hesaplarınıza giriş yapmak için çalışıyor. Özel resimlerinizi inceliyor, mesajlarınızı okuyor. Belkide sizin adınıza mesaj bile atmaları mümkün. Hatta bilgilerinizi değiştirip kullanmak bile onların elinde. Telefonunuzu ele geçirenlerin yarıya yakını banka bilgilerinize erişmeye çalışıyor. Symantec firması bu konu üzerinde yaptığı araştırmada bataryası dolu 50 adet cep telefonunu yem olarak insanların yoğun olduğu toplu taşıma durakları, alışveriş merkezleri, parklar ve restoranlara bıraktı. Bu cihazların içine ayrıca Private Pix adında bir fotoğraf uygulaması, çeşitli hesaplar, internet bankacılığı hizmeti ve e-posta uygulaması da yükledi. Yüklenen uygulamalar gerçek veriler içermesede telefon kullanıldığında Symantec firmasına haber gidecek şekilde bir sisteme sahipti. Daha da ilginci telefona yüklenen programla telefonu bulan kişiler takip edilebiliyorlardı. Bunların % 50'si bırakılan telefonların sahibini ararken, % 96 gibi büyük bir oranı ise telefonların içindeki bilgilere ulaşma yolunu denerken, % 83'ü ise telefon sahibinin iş bilgilerine yöneldi. Şirketin araştırma sonucuna göre, eğer telefonunuz çalınır veya kaybolursa kişisel fotoğraflarınız, sosyal medya profilleriniz ve e-postalarınız didik didik ediliyor. En tehlikelisi ise bu kişilerin banka bilgilerinize ulaşılma çabası. Aslında en dürüst kişiler bile sahibini belirlemek için adres defterini veya e-postanız aracılığıyla iletişim bilgilerine erişmeye çalışıyorlar. Bu araştırmada telefonların bulanların %60'ı sahibinin kullanıcı adı altında sosyal ağ hizmetleri için oturum açma girişimi, yüzde 43'ü de bankacılık uygulamaları için aynı şeyi denedi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...