Altay tankının kalbi yerli motor "BATU"yla atacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Türkiye, savunma sanayiinde yaptığı kritik hamlelerle adeta çığır açtı. Yerli ve milli imkanlarla üretilen İHA/SİHA, MMU, ANKA, Hürjet, DİHA, TCG Anadolu, Altay tankı ve daha niceleri Türkiye’nin gücüne güç katmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde çeşitli testlere tabi tutulması için 2 adet Altay tankı, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmişti. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin gururu yeni nesil Altay tankı için heyecan veren bir açıklamada bulundu. Demir, “Yerli güç paketiyle yürüyen tankımızın müjdesini de yakında verebiliriz” dedi.

Yerli ve milli savunma sanayii politikalarıyla bir devrim gerçekleştiren Türkiye, 2023 yılında adeta altın çağını yaşadı. Dünyanın ilk İHA/SİHA gemisi olma özelliği taşıyan TCG Anadolu’yla Mavi Vatan’da gücüne güç katan Türkiye, karada da Altay tankıyla gücünü pekiştirdi. Yerli tank için yeni bir müjde de Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'den geldi. Demir, “Yerli güç paketiyle yürüyen tankımızın müjdesini de yakında verebiliriz” açıklamasında bulundu.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir TRT Haber’e yaptığı açıklamada “Yerli güç paketiyle yürüyen tankımızın müjdesini de yakında verebiliriz” dedi.

Altay tankının kalbi yerli motor "BATU"yla atacak

ALTAY TANKINA YERLİ MOTOR "BATU"

TRT Haber’de yer alan habere göre, Yerli motor takılı tankta çalışmalar devam ediyor. Tanklarda motor, transmisyon, soğutma sistemleri genelde birlikte ele alınıyor ve buna güç grubu deniliyor. Altay tankıyla ilgili en çok merak edilen konulardan biri de yerli güç grubu. TSK’ya testler için teslim edilen iki tankta da Güney Kore’den gelen güç grubu olduğu biliniyor. Bu kapsamda BMC Power tarafından çalışmaları devam eden yerli güç grubu BATU’daki son durumu Prof. Dr. İsmail Demir aktardı. BATU’nun testlerinin devam ettiğini yineleyen Demir,  “BATU sadece test odasında çalışmıyor. Bu sistem hali hazırda bir deneme tankında da çalışıyor. Tankımızın yerli güç paketiyle yürüdüğüyle ilgili haberi yakında duyururuz” dedi. Demir, yeni nesil Altay tankı için önümüzdeki süreçte yeni gelişmelerin yolda olduğu müjdesini de verdi.

Altay tankının kalbi yerli motor "BATU"yla atacak

TÜRKİYE'NİN YERLİ VE MİLLİ TANK SERÜVENİ NASILDI?

Altay tankı kamuoyunda uzun süredir konuşulan projelerden biri. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yıllar sonra ilk kez sıfır bir tank teslim edilmesinin de önünü açan bu platformda dönülen kritik virajlardan bazıları şöyle:

1996: ‘Tank 2000 Projesi’ adımı atıldı. Amaç, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2000’li yıllarda kullanacağı 250 adet modern tankın seçimiydi. İhale kapsamında ana yüklenici Türk, alt yüklenici ise yabancı bir firma olacaktı. Programın en geç 2008’de tamamlanması öngörülüyordu. Tank 2000 ihalesinin galibi olarak Alman Leopard 2A6TR tankı açıklandı. Ancak Alman Federal Meclisi ve Alman bürokrasisi Leopard 2A6TR ihracatına, "Türkiye’ye teknoloji transferi sağlanacak olması sebebiyle" izin vermedi.

2004: Yerli Ana Muharebe Tankı için yeni bir yol haritası oluşturuldu.

2008: Çıkılan ihaleyi OTOKAR kazandı. Yaklaşık 4 yıl sonra ilk prototip üretildi ve tanklar 2012’de görücüye çıktı. Sözleşme seri üretim içermiyordu.

2010: Altay projesinin 1. aşaması olan Kavramsal Tasarım Fazı Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından onaylanarak tamamlandı.

2012: OTOKAR imzalı ilk Altay tankı prototipi kamuoyuna gösterildi.

2014: Tank için yerli güç grubu geliştirilmesi görevi TÜMOSAN’a verildi. Ambargo ve yabancı ortakların geri çekilmesi nedeniyle 2017’de süreç iptal edildi.

2017: Prototiplerin kalifikasyon ve kabul testleri şubat 2017’de başarıyla tamamlandı.

2018: BMC ile seri üretim anlaşması imzalandı. Aynı yıl milli güç grubu için de BMC ile yola devam edileceği belli oldu.

2022: Aradan geçen zamanda TSK’nın isterleri doğrultusunda tankta ciddi değişiklikler yapıldı. Bu nedenle ‘Yeni nesil Altay’ olarak adlandırılmaya başlandı. Son modernizasyonlarla beraber iki adet Altay tankı prototipi hazır hale geldi.

2023: Çalışmaların tamamlandığı iki adet Altay tankı 23 Nisan’da düzenlenen törenin ardından testlerin yapılabilmesi için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi.

TRT Haber

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...