PDF'den Photoshop'a onlarca programın mimarı Dr. John Warnock hayatını kaybetti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
PDF'den Photoshop'a onlarca programın mimarı Dr. John Warnock hayatını kaybetti

TEKNOLOJİ Haberleri

Adobe'un kurucu ortağı Dr. John Warnock 82 yaşında hayatını kaybetti. Çalışmaları, yayıncılıktan video prodüksiyonuna kadar çeşitli endüstrilerde devrim niteliğinde oldu.

Adobe'un yaptığı açıklamaya göre, devrim niteliğindeki Adobe şirketinin kurucularından Dr. John Warnock 82 yaşında öldü. Warnock'un Marva Warnock ile evliliğinden üç çocuğu olduğu biliniyor. Öte yandan, Warnock'un ölüm nedeni açıklanmadı. 

Engadget sitesinin haberine göre, Adobe Başkanı ve CEO'su Shantanu Narayen, konuya ilişkin açıklamada, "Sevgili kurucu ortağımız Dr. John Warnock'un 82 yaşında öldüğünü derin bir üzüntüyle paylaşıyorum. John, kelimeler, resimler ve videolarla nasıl iletişim kurduğumuz üzerinde önemli etkisi olan, neslimizin en büyük kaşiflerinden biri olarak geniş çapta kabul görmüştür." ifadesini kullandı. 

Warnock, Adobe şirketini 2021'de hayatını kaybeden Dr. Charles Geschke ile 1982 yılında kurdu. Dr. Warnock, 2000 yılına kadar şirketin CEO'su olarak görev yaptı ve 2017'ye kadar Geschke ile eş başkan olarak görevini sürdürdü.

PHOTOSHOP'UN VE PDF'NİN DE MİMARI

Şirketin orijinal logosu Marva Warnock tarafından oluşturuldu ve Adobe ilk ürünü olan masaüstü yayıncılık yazılımı Adobe Postscript'i 1984'te piyasaya sürdü. Adobe, 1987'de Photoshop'u başlattı. Daha sonra PDF dosya biçimini geliştirdi ve Illustrator, Lightroom, Premiere Pro ve After Effects gibi yaygın olarak kullanılan uygulamaları piyasaya sürdü.

Şirket, 80'lerde masaüstü yayıncılık devriminin başlamasına yardımcı oldu ve web, video/ses düzenleme ve film ve televizyonda kullanılan görsel efektler için kullanılan temel araçları halen sunuyor.

Warnock, üst düzey teknik becerilere sahip ender CEO'lardan biriydi. 1969 yılındaki doktora tezinde gizli yüzey tespiti için 'Warnock algoritmasını' geliştirdi. Daha sonra Xerox'un Palo Alto Araştırma Merkezi'nde Geschke ile çalıştı ancak yönetimi InterPress grafik dilini ticarileştirmeye ikna edemedi. Bu, iki ismin Adobe'u kurmasına yol açtı ve daha sonra PostScript'i oluşturdular ve 1985'te Apple'ın LaserWriter'ı için piyasaya sürdüler. Warnock ayrıca, görüntüleri tanımlamak için pikseller yerine vektörler kullanan bir çizim programı olan Adobe Illustrator'ı da geliştirdi. 

(Kaynak: Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...