AB’den Apple’a bir darbe daha: iPhone’larda pil değişimini kolaylaştırmak zorunda kalacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
AB’den Apple’a bir darbe daha: iPhone’larda pil değişimini kolaylaştırmak zorunda kalacak

TEKNOLOJİ Haberleri

Zorunlu USB-C şarj girişinden, üçüncü taraf uygulama mağazalarından, iPhone'un NFC çipine erişimden sonra Apple, Avrupa Birliği’nin pil değiştirmeyle ilgili başka bir yasal düzenlemesiyle karşı karşıya kalabilir.

Avrupa Birliği önerilen bir yasa ile, Apple gibi teknoloji şirketlerinin pil sistemlerini değiştirmeye yönelik bir adım atmaya hazırlanıyor. Bu yasal düzenleme onaylanırsa ve yürürlüğe girerse, elektronik üreticileri, müşterilerinin bir cihazın bataryasını kolayca çıkarıp değiştirmesine imkan tanıyacak şekilde cihazlarının pil sistemlerini ve tasarımını değiştirecek.

Apple, Avrupa Birliği’nin bazı yasal düzenlemeleriyle zaten karşı karşıya. Sadece birkaç hafta önce AB, ortak şarj cihazı düzenlemesini yürürlüğe soktu. Buna göre, ister Android ister iOS olsun akıllı telefonlardan tabletlere kadar pek çok cihaz türünün USB-C girişi kullanması zorunlu hale geldi. Apple, Aralık 2024’e kadar kablolu şarj gerektiren cihazlarında kendi şarj ve bağlantı noktası Lightning’i terk ederek, USB-C’ye geçmesi gerekecek.

IPHONE PİLLERİ DE KOLAYCA DEĞİŞTİRİLEBİLECEK

Avrupa Birliği'nde önerilen yeni yasa ise, elektronik cihaz üreticilerinin tüketicilerin DIY pil değiştirme işlemini kolayca gerçekleştirmesine izin vermesini zorunlu kılacak. Bununla birlikte, yasal zorunluluk mevzuatın yürürlüğe girmesinden yalnızca 3,5 yıl sonra yürürlüğe girecek. Mevzuatın yürürlüğe girmesinden 3,5 yıl sonra, cihazlardaki portatif pillerin tüketicilerin kolaylıkla çıkarıp takabilecekleri şekilde tasarlanması gerekecek.

AB’den Apple’a bir darbe daha: iPhone’larda pil değişimini kolaylaştırmak zorunda kalacak

Yasa yürürlüğe girerse, Apple muhtemelen 'Self Servis Onarım' programının bu gereksinimleri karşılayacağını ileri sürecektir. Geçtiğimiz aylarda Apple, müşterilerinin ürünlerini evde kendi kendilerine tamir etmelerini sağlayan Self Servis Onarım programını başlattı.

Bununla birlikte, Apple'ın onarım programını 27 Avrupa Birliği ülkesinin tamamına ve tüm ürün yelpazesine genişletmesi gerekecek. Öte yandan, Apple hem coğrafi hem de ürün yelpazesini genişletme konusunda şimdiden harekete geçti bile.  

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI ZORUNLU OLACAK

Şirketlerin ayrıca yasal olarak eski pilleri toplayarak geri dönüştürmesi gerekecek. Tüm atık LMT, EV, SLI ve endüstriyel piller, doğasına, kimyasal bileşimine, durumuna, markasına veya menşeine bakılmaksızın ücretsiz olarak toplanacak. Şarj yasasında olduğu gibi AB'nin amacı elektrik atıklarını azaltmak.

Yasa önerisinde, "Tüketicileri daha iyi bilgilendirmek için piller, kapasiteleri, performansları, dayanıklılıkları, kimyasal bileşimleri ve ayrıca toplama sembolü ile ilgili bilgileri içeren etiketler ve QR kodları taşıyacak" ifadesine yer verildi. Ek olarak, Avrupa Parlamentosu'na yasalar öneren Avrupa Komisyonu'nun, şarj edilemeyen taşınabilir pillerin kullanımını yasaklamayı değerlendirmesi bekleniyor. Ancak bu daha radikal bir karar olacaktır.

(9to5Mac)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...