ABD'de skandal karar! Polisin katil robotları kullanmasına izin verildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD'de skandal karar! Polisin katil robotları kullanmasına izin verildi

TEKNOLOJİ Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin San Francisco kentinde skandal bir karara imza atıldı. Şehir yönetimi, ‘katil robotların’ polisler tarafından kullanılmasını onayladı. Muhalif kanattan robotlara ilişkin alınan bu karara tepkiler gecikmedi. Ancak polis birimi, daha önce gerçekleşmiş olan ölümcül saldırıları örnek göstererek robotların kullanılması gerektiğini savundu.

Geçtiğimiz hafta San Francisco Polis Birimi (SFPD) ‘belirli koşullar altında şüphelileri etkisiz hale getirmek için uzaktan kontrol edilebilen robotların kullanılması’ için dilekçe vermişti. Polis birimi, robotların yalnızca ‘nadir ve aşırı durumlarda’ ölümcül güç kullanacağını vurgulamıştı. Katil robotların polisler tarafından kullanılabilmesi için verilen dilekçe Denetleme Kurulu üyelerince incelendi. Katil robotlara karşı gösterilen tepkilere ve muhalif açıklamalara rağmen kurul, söz konusu talebi 3’e karşı 8 oyla onayladı.

San Francisco Denetleme Kurulu’nun aldığı yeni karara göre, robotlar ‘halkın veya memurların can kaybı riskinin yakın olduğu ve SFPD'nin elindeki diğer tüm güç seçeneklerinden daha ağır bastığı durumlarda ölümcül bir güç seçeneği olarak’ kullanılabilir.

Şu anda San Francisco polisinin videolu keşif yapabilmek ve bombaları imha etmek için geliştirilmiş onlarca robotu bulunuyor. SFPD, bu robotların hiçbirinin silah ve gerçek mühimmatların kullanımı için uyumlu olmadığını belirtiyor.

SALDIRILARA KARŞI ROBOTLAR KULLANILACAK

SFPD’nin bir sözcüsü, artık silahlı veya tehlikeli şüphelilerle temas kurmak, onları etkisiz hale getirmek veya yönünü şaşırtmak için robotların patlayıcılarla konuşlandırılabileceklerini söyledi. Sözcü, bu robotların yalnızca ‘aşırı durumlarda’ kullanılacağını sözlerine ekledi.

ABD'de skandal karar! Polisin katil robotları kullanmasına izin verildi

San Francisco’da alınan bu kararda ‘hayır’ oyu kullanan Shamann Walton, Dean Preston ve Hillary Ronen, karara tepki gösterdi. Preston, bu kararı ‘son derece rahatsız edici’ olarak tanımladı. Ayrıca polise uzaktan kumandalı robotlarla öldürme yetkisi vermenin özellikle siyahi insanlara karşı daha orantısız bir güç kullanılmasına yol açacağını ileri sürdü.

San Francisco Polis Müdürü Bill Scott, CNN’e yaptığı açıklamada, robotların özel eğitim almış memurlar tarafından uzaktan çalıştırılacağını, robotların asla ‘otonom’ (kendi kendine hareket eden) olmayacağını söyledi. Scott'a göre, robotlar yalnızca vekil, şef yardımcısı veya polis şefi rütbesine sahip memurlar tarafından ölümcül güç kullanacak. 
Polis müdürü, "Ekipmanın zaten elimizde olduğunu bir kez daha tekrarlamak ve vurgulamak istiyorum. Ancak hiçbir zaman bu şekilde kullanmak zorunda kalmadık ve umarım hiçbir zaman bu şekilde kullanmak zorunda kalmayız. Ancak şehrimizde bu tür bir trajedi olması durumunda hayat kurtarabilme seçeneğine ihtiyacımız var.” dedi.

‘AŞIRI DURUMLARDA’ DEVREYE GİRECEK

2016 yılında ABD’de Dallas polisi, beş polisi öldüren silahlı saldırganı, bomba imha robotuna yerleştirilen bir patlayıcıyı zanlının sığındığı yere gönderdikten sonra patlatarak öldürmüştü.

San Francisco Polis Departmanı'nın başkan yardımcısı David Lazar da 2017'de Las Vegas'taki yüksek bir otel odasından ateş açarak 60 kişiyi öldüren silahlı saldırganı örnek göstererek, “Ateş ediyor, insanlar sıkıştırıldı, polis sıkıştırıldı. O zaman kendi kendimize 'Tamam, bu muhtemel bir seçenek' diye düşünürdük." dedi.

San Francisco Denetleme Kurulu'nun CNN'e yaptığı açıklamaya göre, katil robotların kullanılması için 6 Aralık’ta kurulda ikinci bir oylama yapılması ve belediye başkanı London Breed’in onayı gerekiyor.

(Engadget / CNN International / The New York Times) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...