ABD ve Rusya anlaştı

Düzenleyen:
ABD ve Rusya anlaştı

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD ve Rusya, Ay'ın yörüngesine yeni bir uzay istasyonu kurulması konusunda anlaştı.

Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos'dan yapılan açıklamada Ay'ın yörüngesinde Derin Uzay Kapısı (Deep Space Gateway) isimli bir uzay istasyonu kurulması konusunda ABD ve Rusya arasında anlaşma sağlandığı duyuruldu. 

Roscosmos Başkanı İgor Komarov, yaptığı açıklamada projenin  BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkeleri tarafından da desteklendiğini ve ilk modüllerin 2024-2026 yılları arasında hazır olacağını söyledi.

Avsutralya'nın Adelaide kentinde düzenlenen bir kongrede konuşan Komarov, projenin ilk aşamasının istasyonun uydu kısmının yapımını kapsayacağını ve kullandıkları teknolojinin Ay yüzeyi ve Mars'ta da de test edilebileceğini ifade etti.  

REKABETLE BAŞLAYAN UZAY ÇAĞI

ABD-Rusya arasında uzay rekabeti ilk olarak, 1960'ların başında Sovyetler Birliği'nin uzaya ilk kez bir insan göndermesiyle başladı. 

1934'te çiftçi bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başarmış oldu. 

Gagarin'den sekiz yıl sonra ABD, havacılık ve uzay mühendisi, Amerikan Deniz Kuvvetleri pilotu Neil Armstrong'u efsanevi uzay aracı Apollo 11'le 20 Temmuz 1969 Ay'a gönderdi. Armstrong'a Apollo 11'de, pilotlar Buzz Aldrin ve Michael Collins eşlik etti. 

Bugün ABD'nin Ay ve Mars'a planlanan uzun süreli insanlı seyahatler ve yerçekimi testleri için Rusya, Japonya, Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla birlikte oluşturduğu ortak proje Uluslararası Uzay İstasyonu ise 1998'den bu yana uzayda. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...