ABD istihbaratı: Çin'in gizemli uzay aracı Dünya yörüngesine bir 'cisim' bıraktı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD istihbaratı: Çin'in gizemli uzay aracı Dünya yörüngesine bir 'cisim' bıraktı

TEKNOLOJİ Haberleri

Çin, Dünya'nın yörüngesinde dokuz aydır dönen gizemli uzay aracını indirdi. ABD istihbaratına göre Çin'in uzay aracı, yörüngeye tanımlanamayan bir nesne bıraktı.

Çin'in gizemli uzay aracı, Dünya'nın yörüngesinde dokuz ay görev yaptıktan sonra yeryüzüne indi. Çin devlet medya ajansı Xinhua, uzay aracının yeniden kullanılabilir olmasına değinerek, "Bu deneyin başarısı, ülkemizin yeniden kullanılabilir uzay aracı teknolojisi araştırmasında önemli bir atılıma işaret ediyor." sözlerine yer verdi. 

Bununla birlikte, Çin hükümeti uzay aracı hakkında çok az bilgi verirken; aracın tasarımının, görevlerinin ve performansının ayrıntıları belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, Çin'in gizemli uzay uçağının muhtemelen 2010'da çıkış yapan Boeing X-37B'ye benzediğini düşünüyor. X-37B gibi Çin'in uzay mekiği de insansız ve nispeten küçük.

ÇİN'İN GİZEMLİ UZAY ARACININ GİZEMLİ AMACI

Live Science'ın haberine göre, Çin'in gizemli uzay aracı muhtemelen ilk olarak Eylül 2020'de uçtu ve yeryüzüne inmeden önce yörüngeye iki günlük kısa bir seyahat yaptı. Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin (CSIS) raporuna göre, gizemli uzay aracının en son görevi ise Ağustos 2022'de Çin'in kuzeyindeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden Long March 2F roketiyle havalandığında başladı. 

Çin'in gizemli uzay mekiğinin kesin amacı belirsizliğini koruyor. Bu arada, CSIS raporunda dikkat çeken bir ifade yer aldı. Uzay mekiğinin Ekim ayında yörüngeye bir "nesne" fırlattığı ileri sürüldü. Görünüşe göre nesne Ocak ayında ortadan kayboldu ancak Mart ayında aniden uydu izleme radarında yeniden ortaya çıktı. Uzmanlara göre bu, uçağın robotik kol gibi bir tür uydu çıkarma becerisine sahip olduğuna işaret edebilir. 

Çin'in uzay aracının görevleri arasında hasarlı uyduları onarmak veya yörüngedeki kalıntıları toplamak olabilir. Ancak bu durumda bile Çin'in uzay aracını aynı zamanda askeri amaçlar için de kullanması muhtemel.

(Kaynak: Live Science)

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...