16 senedir insanları birbirine bağlıyorlar

Düzenleyen:
16 senedir insanları birbirine bağlıyorlar

TEKNOLOJİ Haberleri

Net İletişim Genel Müdürü Adil Müftüoğlu: “Bilgiye ne kadar hızlı ulaşırsanız o kadar gelişim sağlıyorsunuz. Bütün sektörlerin gelişimi bilişimden geçiyor. Bu konuda her bir atılım, gayri safi milli hasılasına etki ediyor. Net İletişim de bunun tam göbeğinde kalıyor.”

Ömer Söztutan

Bilişim sektöründe 16. yılını geride bırakan Net İletişim, hizmet ağını genişleterek büyümeye devam ediyor. “Telekomünikasyonda en önemli şey tecrübe” diyerek sektörü özetleyen Net İletişim Genel Müdürü Adil Zafer Müftüoğlu ile sektörün dününü, bugününü, yarınını konuştuk... Ülkemizin bilişim alanındaki konumunu detaylı bir şekilde anlatan Müftüoğlu; terörden trafik takibine, eğitimden sağlığa bütün alanlardaki gelişmeleri dile getirdi, kablosuz iletişimin yol haritasını çıkardı.
-Bize Net İletişim’in hizmet alanlarını anlatır mısınız?
“-Net İletişim’in görevi, Türkiye’de kablosuz erişim sistemleri sağlamak. Kablosuz iletişim sistemleri şu anda tüm dünyada önemli bir yere sahip. Bunun sebebi de kablolu sistemlerin kurulumundaki ve bakımındaki zorluklar. Kablosuz erişim sistemlerinin kurulumu çok daha rahat ve ekonomik. Mesela belediyelerin vatandaşlarına verdiği kablosuz internet servisleri var. Kamuya ücretsiz internet sunuyor ve halkın bedava bilgi edinmesini sağlıyor. Şu anda dünyadaki en önemli şey bilgiye erişim. Bilgiye ne kadar çok erişebilirseniz farkında olmadan ülke ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunuyorsunuz. Bunların altyapısında da kablosuz erişim sistemleri çok önemli yer tutuyor...”
 TERÖR TAKİP SİSTEMLERİ
-Alandaki yeniliklerden bahsedersek, nasıl bir tablo ile özetlersiniz bize?

“-MOBESE sistemleri, mesela kent güvenlik yönetim sistemleri… Şu anda Türkiye’nin sorunlarının başında terör geliyor. Bu konuda en önemli nokta takip ve farkındalık. Yani güvenlik kuvvetlerinin sürekli terör gruplarının ne yaptığını ne yapacağını kestirmesi gerekiyor. Kamera takip sistemi de kablosuz erişime dayalı. Bizim görevimiz sinyalleri kabloyla geldiği yerden alıp, kameranın geldiği noktaya iletmek. Bunu hızlı, yüksek kapasitede ve güvenilir şekilde yapmak lazım. Çünkü kamera görüntüleri çok yüksek kapasiteli veri taşıyan paketlerdir. Yani bir yerden alıyorsunuz kriptoluyorsunuz sonra tekrar kriptosunu çözerek bırakıyorsunuz. Bunlar da Türkiye’de son derece yaygın...”
 -Limanlarda yaptığınız çalışmaları duymuştuk. Buralarda yeni gelişmeler oldu mu?...
“-Atatürk Havalimanı’ndaki çözümlerimizden bahsediyorsunuz. Diğer bir örneğini açılışı yeni yapılan Dubai Port World adında bir kuruluş var Kocaeli’nde. Yani Türkiye’de şu anda ekonomi nerede canlıysa, güvenlik nerede önemliyse bu sistemler kullanılıyor. Ayrıca limanlar dediğimiz zaman deniz ve hava limanları söz konusu oluyor. Burada son derece hareketli hizmet sağlayan kuruluşlar var. Bunların hareket anında sürekli olarak veri alış-verişi yapmaları gerekiyor. Bunu da kablosuz erişimle sağlıyoruz”
SEKTÖR LİDERLİĞİMİZİ KORUYORUZ
 -İlk ve köklü iletişim sağlayıcılarından olmanızın avantajını görüyor musunuz?

“-16. senemizi yaşıyoruz. Dolayısıyla artık olgunluk çağına girmiş bir şirket olduk. 30’a yakın çalışanımız var. Telekomünikasyon alanında en önemli şey tecrübe. Bu alanın bir özelliği var; her gün yeni bir çözümle karşılaşıyorsunuz. Dolayısıyla sabah gözünüzü açtığınızda gün geçmiyor ki yeni bir çözüm karşınıza gelmesin. Bunu çok hızlı bir şekilde ülkedeki sektörlere adapte edebilme son derece önemli. Bu çok iyi yetişmiş elemanla mümkün. Net İletişim’in de edindiği tecrübesi buna çok yardımcı oluyor. Yani sektör liderliği konumunu korumasına...”
 -Ülkemizin telekomünikasyondaki konumu nasıl, dünyanın neresindeyiz?
“-Türkiye çok önemli aşamalar kaydetti. Haberleşme sektörü bilişim sektörünün bir parçası. Artık iç içe geçmiş bunlar. Dolayısıyla her gün yenilikle karşılaştığınız bir sektör. Bunun Türkiye’deki uygulamaları da aynı hızda oluyor. Yani büyük bir rekabet var. Hemen herkes burada. Dünya üzerinde en iyi üretimi yapan kuruluşlar Türkiye’de Net İletişim tarafından temsil ediliyor. Dolayısıyla bir sistemi düşünürseniz eğer, burada radyolinkler var Access Pointler var, bir dolu bileşenler var. Bu konuda dünyanın en önemli üreticileriyle çalışıyoruz. Bizim hinterlandımız Türkiye’de gidebileceğiniz her yer. Uygulamalarımız hemen hemen her yerde var...”
BİLGİ SAĞLIK GİBİ ÇOK ÖNEMLİ
-Ekonomik ve gelişim açışından ülkeye katkısı yadsınamaz, biz bu sektörün öncüsüyüz diyorsunuz?

 “-Doğru. Mesela sağlık insan için ne kadar önemliyse bilgi de toplumlar için o kadar önemli. Bilgiye ne kadar hızlı ulaşırsanız o kadar gelişim sağlıyorsunuz. Bütün sektörlerin gelişimi bilişimden geçiyor. Bu konuda her bir atılım, o oranda ülkenin gayri safi milli hasılasına etki ediyor. Net İletişim de bunun tam göbeğinde kalıyor.”
HER İLÇEYE DENETLEME
-Bilişimin ‘şuraya gidiyor’ diyebileceğimiz bir rotası var mı?... Bu sektörde gelişim de değişimleri getiriyor mu?

“-Şöyle, önlenemez bir gelişim var. Mesela TEDES diye bir proje var. Bu Türkiye için çok önemli bir proje: Trafik Elektronik Denetleme Sistemleri. Her ilçeye kurulacak. Buralar da araçlar takip edilip denetlenecek. Net İletişim olarak bu projelerde de çok önemli bir yerde yol alıyoruz. Mesela radardaki bir veriyi merkeze çok hızlı bir şekilde ulaştırmamız gerekiyor. Yine bunun altyapısında bulunan radyolink sistemleri bizim kurduğumuz sistemler. Güvenlik tarafında bunu görüyorsunuz. Daha önce size bahsettiğim ekonomi tarafında aklınıza gelebilecek herhangi bir açık hava uygulamasında izim çözümlerimiz potansiyel olarak kullanılabiliyor. Dolayısıyla çok yoğun günler geçiriyoruz çok yoğun değişik projelerde yer alıyoruz. Liderlik yapıyoruz. Sektör ne kadar hızlı büyürse Net İletişim de o kadar hızlı büyüyecektir...”
16 senedir insanları birbirine bağlıyorlar

-Sizin şirket olarak hedefleriniz 
neler?...

“-Buradaki olay şu, artık günümüzde kişisel anlamda da kurumsal anlamda da bütün işlerimizi siber ortamda gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla Net İletişim’in yapmış olduğu, Net İletişim’in altyapılarını oluşturmak. İnsanların en kolay ve hızlı şekilde bilgiye erişebilmeleri, paylaşabilmeleri için bir altyapıya ihtiyaç var. İnsanlar artık bu işlemleri mobil olarak gerçekleştirmek istiyor. Kamuyla vatandaşın ve kamuyla kamunun arasındaki tüm iletişimleri elektronik olarak gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla dünya yavaş yavaş mobile doğru gidiyor. Bu yüzden kablosuz iletişim sistemleri çok önemli. Akıllı kentlerin altyapısı net iletişimin kullandığı altyapı. Bu konuda dünyadaki bütün firmaların Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Sektörün bu konudaki bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda.”
 -Eğitimle ilgili bir çalışmanız var mı. Kampüsler sizin alanınıza giriyor mu?
“-Tabi ki... Üniversite kampüsleri olabilir, hastane kampüsleri olabilir. Kampüslerdeki herkesin aynı anda internete girmesini bilgi alıp paylaşmalarını, sosyal sitelere girmesini, okul sistemlerine ulaşabilmesini sağlıyoruz. Mobilite konusu çok önemli. Artık herkes sürekli hareket halinde. Buradaki amacımız bilgiye ulaşmak ve kablodan kurtulmak.”
 -Üzerinde çalıştığınız bir yenilik 
var mı?...
“-M2M diye bir şey var. Bu da makineden makineye haberleşme demek. Bu M2M ile GSM operatörleri ilgileniyor. Mesela telefonuyla klimasını, buzdolabını çalıştırıyor. Bu sistemler üzerinde biz de çalışıyoruz. Yani bir yerdeki makinenin vereceği bir bilgiyi, diğer makinenin alıp ona göre bir hareket yapmasını sağlayabiliyoruz. Bunun hem yazılım hem de donanım tarafında destek verecek çok iyi mühendislere sahibiz...”

16 senedir insanları birbirine bağlıyorlar

PROF. DR. ALKAN: NET İLETİŞİM BİR DÜNYA ŞİRKETİ

Projelerle ilgili görüşlerini sorduğumuz Net İletişim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Alkan her geçen gün tüm işlemlerin sayısallaştığı siber bir dünyaya doğru gittiğimizi söylerken Net İletişim’in sektörün neresinde olduğunu şöyle anlattı: “Bu siber dünyada gerçekleştirdiğimiz tüm iş ve işlemlerimiz için gerekli olan kablosuz iletişim altyapılarını kuran, Türkiye’nin ilk ve lider kuruluşlarından biriyiz. Bünyemizde, kablosuz alt yapı ve iletişim konularında oldukça tecrübeli, donanımlı, eğitimli uzman bir kadro yer alıyor. Net İletişim, Türkiye’de bu alanda birçok ilklere ve başarılı projelere imza attı ve bu alanda birçok başarı ödülü aldı.
Net İletişim, ağırlıklı olarak genişbant dış ortam, yani açık alanlarda internet altyapıları kuruyor. Bu projeler daha çok belediyeler tarafından kamuya açık alanlarda vatandaşların ücretsiz olarak internet kullanmaları için gerçekleştiriyor. Bunun yanında vatandaşların online belediyecilik hizmetleri için kullanılıyor. Ayrıca üniversitelerin açık alanlarında ve öğrenci yoğun kapalı alanlarında genişbant kablosuz internet altyapı kurulumları başta olmak üzere otel ve hastane kampüsleri için internet erişim altyapılı kuruyor. Bunun gibi bütün kamu kurum ve kuruluşlarının açık alan genişbant internet erişim altyapı kurulumları yine Net İletişim’in faaliyet alanı içerisinde yürüttüğü projeler. Özetle tüm kurum ve kuruluşların ihtiyacı olan noktadan noktaya ve noktadan çok noktaya veri iletimi için gerekli olan tüm alt yapılarını kuruyoruz. 
HAVADA KARADA...
Bunların yanı sıra uzak mesafe kamera görüntülerinin iletilmesi başta olmak üzere MOBESE projeleri ve TEDES projeleri gibi projelerde kablosuz görüntü ve data iletimi sağlıyoruz. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Hava ve deniz limanlarında data iletimi, tren yolları, hızlı tren, metro ve tüp geçitler için iletişim altyapıları, petrol ve gaz boru hatları gibi kritik ve güvenlik alt yapı kurulumları, sınır güvenliği için uzak mesafe görüntü aktarımı vs. uygulamalarımız içinde.
HER SEKTÖRE BİR ÇÖZÜM
Farklı sektörler için de Net İletişim çözümleri ve projeleri yer alıyor. Bunların başında GSM operatörleri için Süper Wi-Fi Baz istasyonları için sokakta kapsama sağlayacak çözümlerimiz bulunuyor. Mobil operatörler için 4.5G Offloading projesi önemli çözümlerimizden birisi. Net İletişim sadece Türkiye’de değil tüm dünyada projelerini gerçekleştiren uluslararası bir kuruluş. Başta Azerbaycan olmak üzere tüm Türk Cumhuriyetlerinde ve Kıbrıs’ta varız. Bunun yanında başta İran, Irak ve Suriye olmak üzere birçok Orta Doğu ülkesinde birçok proje gerçekleştirdik. Net İletişim yine bu alandaki dünya da en büyük üreticilerinden olan Radwin, Altai ve Infinet başta olmak üzere birçok uluslararası firmanın Türkiye temsilciliğini yürütüyor. Özetle şunu söylemek istiyorum. Net İletişim kablosuz iletişimde Türkiye’nin öncü ve en güçlü kuruluşlarından birisidir. Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada bu alanda öncü olmaya ve bir çok ilkleri ve dünya ölçeğinde projeleri hayata geçirmek için yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürecektir.”

Fotoğraflar: Oğuz Han Şimşek

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...