Tüm otomobillerde vergi yüzde 80’i geçti, yerli ile ithal arasında fark kalmadı

- Güncelleme:
Tüm otomobillerde vergi yüzde 80’i geçti, yerli ile ithal arasında fark kalmadı

T-Otomobil Haberleri

Yaşanan döviz ve enflasyon artışı karşısında geciken ÖTV matrah düzenlemesi, yüzde 45, 50 ve 60 oranındaki vergi dilimlerini ortadan kaldırdı. Bu durum yerli otomotiv üreticisinin, ithal markaların karşısındaki rekabet avantajını da bitirdi.

ALİ ÇELİK'İN HABERİ - Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2023 yılı ilk yarı raporu yayınlandı. Açıklanan rapora göre ocak-haziran döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 735 bin 231 adede ulaştı. Otomobil üretimi de yüzde 21 artarak 462 bin 401 adet olarak gerçekleşti. Yılın ilk 6 ayında gerçekleşen toplam otomotiv ihracatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 8 oranında artarken, otomobil ihracatındaki artış yüzde 20 olarak gerçekleşti.

Bu dönemde, toplam ihracat 505 bin 926 adet, otomobil ihracatı ise 325 bin 475 adet düzeyinde gerçekleşti. Üretim rakamlarının 735 bin adedi geçtiğini açıklayan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, bu durumun geçen seneye göre yüzde 13’lük bir artışa denk geldiğini ifade ederek “İnşallah bu sene de bu rakamlar bizi 1,5 milyon adetlik bir toplam üretime doğru taşıyacak” dedi.

Eroldu açıklamasında otomobil vergilerine dikkat çekerek “Türkiye’de pazarında başka durum var. Tüm otomobiller 80 ve üzeri vergi dilimine girmiş durumda. Aralık ayında baktığımız zaman 80 ve üzeri vergi diliminde olan araçlar pazarının yüzde 65’ini oluşturuyordu. Haziran ayında bu rakam 98’e geldi” dedi. Eroldu temmuz ayında yüzde 65’lik dilimde artık araç kalmadığının altını çizerek “Bu durum ÖTV matrahlarının değişmemesi sonucunda ortaya çıkıyor. Yerli üreticiye 45, 50, 60, 80 vergi diliminde rekabet avantajı sağlayan bir durum söz konusuydu. Şimdi yerli üreticilerin araçları aslında ithalatçılara göre daha fazla artmış oldu çünkü 80’lik araçlarda, sene başında 80 olan bir araçta vergi değişimi yok fakat sene başında 50 olan bir araçta 50’den 80’e gittiğiniz zaman bir vergi değişimi de geliyor. Bu da aslında gerçek ihtiyaç sahiplerinin mobiliteye ihtiyaçlarının erişimlerini zorlaştıran bir durum” ifadelerini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...